Hopp til innhold

Derfor er bensinen billigst på søndager

Den norske bensinprisen blir styrt av veiledende priser, lokal konkurranse og et såkalt prisstøttesystem.

Statoil Åsedalen i Sandnes

Det er særlig tre faktorer som spiller inn på hvordan bensinprisen varierer gjennom uka. Her fra Statoil i Åsedalen i Sandnes mandag morgen.

Foto: Ragnas Christensen / NRK

I mange år har nordmenn vært vant til at bensinprisen har et fast ukemønster, der prisen er høyest mandag og torsdag, mens søndagen skiller seg ut som den billigste dagen. Even Stormoen er en av dem som fylte opp tanken forrige søndag. Han er prisbevisst når det kommer til hvilken dag han fyller tanken.

– Søndag er dagen å fylle på. Det er jo billigere hver søndag hos alle selskapene, men jeg aner ikke hvorfor, sier Stormoen.

Mottar veiledende priser mandag og torsdag

Joar Skorpe, daglig leder for bensinstasjonen Tanken, forklarer svingningene på markedet.

Joar Skorpe

Joar Skorpe driver bensinstasjonen 'Tanken', som har fast pris hele uken. Stasjonen følger dermed ikke den lokale konkurransen.

Foto: Magnus Stokka / NRK

– Det er jo det at kjedene går opp på veiledende pris på mandag og torsdag, også reduserer de prisen utover uka fordi de er i konkurranse med andre bensinstasjoner. Hvorfor de gjør det slik, er jeg ikke sikker på. Det har nok noe med å gjøre at de har gjort det slik i såpass mange år. Det har nok blitt et slags ubevisst samarbeid, sier Skorpe.


Når bensinstasjonene må sette ned prisen, får de såkalt prisstøtte fra selskapene. Prisstøtten er et slags mellomlegg stasjonene får, slik at de ikke taper penger på den lokale konkurransen. Prisstøtten fjernes mandag og torsdag, og dermed går prisen opp igjen. Slik gjentas syklusen hver uke.

60 prosent er avgifter

Et annet spørsmål som kommer opp angående bensinpris, er hvorfor den ikke følger etter den rekordlave oljeprisen. Ifølge professor i petroleumsøkonomi ved Universitetet i Stavanger, Klaus Mohn, påvirker oljen bensinprisen mindre enn man skulle tro.

Klaus Mohn er professor ved handelshøyskolen på Universitetet i Stavanger

Klaus Mohn forklarer at oljeprisen bare spiller inn på rundt 30 prosent av bensinprisen.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Mange undrer seg kanskje over at bensinprisen ikke faller når oljeprisen raser, sånn som den nå gjør. Da er det viktig å huske på at rundt 60 prosent av prisen i norske bensinpriser er avgifter. Kostnaden med råolje er bare rundt 30 prosent av prisen, og de siste 10 prosentene er stasjonenes fortjeneste. Når man får svingninger i en såpass liten komponent av bensinprisen, vil ikke det slå noe særlig ut i totalbildet, forklarer Mohn.