Politiet avviser at pinsefri er årsak til flytting av demonstrasjon

Politiet har trukket tilbake tillatelsen Norwegian Defence League og flere hundre motdemonstranter har fått til å demonstrere i Stavanger 26. mai. Det er fare for alvorlig forstyrrelse av den allmenne ro og orden denne dagen, mener politiet, men faren er ikke like stor en måned senere.

Anti-islamister

Slik blir det ikke i Stavanger den 26. mai i år. Norwegian Defence League (NDL) og Stopp islamiseringen av Norge (Sian) har i stedet fått tillatelse til å demonstrere 23. juni. Bildet er tatt i desember, da det ble amper stemning mellom Sian- og SOS Rasisme-demonstranter i Stavanger.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Politiet begrunner dette med at de ikke har kapasitet i og med at de har blitt tatt på senga av den massive oppslutningen til motdemoen, der over 3000 var ventet, skriver Norwegian Defence League (NDL) på sine hjemmesider.

NDL har i stedet fått tillatelse til å demonstrere lørdag 23. juni.

Hvor mange som egentlig kommer for å vise sin motstand når NDL og Stopp islamiseringen av Norge (Sian) skal demonstrere i Stavanger, er uvisst, men Facebook-initiativet Folkefest mot rasisme 23. juni har litt over 700 sikre gjester.

Truls Drageset Dydland

Truls Drageset Dydland.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

NDLs Facebook-arrangement hadde 24 bekreftede gjester onsdag klokken 15.

– 26. mai er pinseaften

– Politiet har sagt at de ikke har så mye kapasitet 26. mai, det er pinseaften, og spurt om vi også kan utsette til 23. juni, sier Truls Drageset Dydland i Rødt, en av arrangørene bak motdemonstrasjonen.

– Vi har sagt at det kan vi selvfølgelig gjøre. Vi vil ha en fredelig merkering med fokus på ikkevold, sier Dydland.

Etter demonstrasjonene i Århus i Danmark i mars, hvor over 80 personer ble arrestert etter tumulter mellom høyreradikale og antirasister, har flere fryktet lignende scener i Stavanger.

– Jeg tror politiet er litt nervøse fordi det er første gang på mange år at det er en demonstrasjon i dette omfanget. Vi forstår at de ønsker å være trygge, sier Dydland.

Hans Vik

Hans Vik.

Foto: Zbigniew Czaplicki / NRK

– Dette er ikke for å spare penger

Han påpeker imidlertid at det flere ganger har vært demonstrasjoner i Stavanger uten at politiet behøvde å gripe inn.

Politimester i Rogaland, Hans Vik, avviser at de har flyttet arrangementet fordi de skal ha fri i pinsen.

– Nei. Absolutt ikke. Hvis noen tror dette er for å spare penger, er det feil, sier Vik.

– Det er fare for alvorlig forstyrrelse av den allmenne ro og orden den 26. mai, sier han.

– Hvorfor er det mindre fare for forstyrrelse av ro og orden 23. juni kontra 26. mai?

– Vi har gjort en bred politifaglig vurdering av dette, som jeg ikke kan gå nærmere inn på. Den tilsier at 23 juni er i orden, mens 26. mai ikke er det.

– Vi får mobilisert enda mer

NDLs og Sians demonstrasjon er en reaksjon på den planlagte grunnlovsendringen som gjør koblingen mellom staten og kirken løsere.

17 organisasjoner, blant andre en rekke ungdomspartier, Nye SOS Rasisme og Blitz, har meldt at de kommer for å vise motstand mot NDL og Sian.

– For oss er dette bare positivt. Vi får mobilisert enda mer, sier Dydland, som regner med at mellom 1000 eller 1500 personer kommer til å møte opp i Stavanger for å vise motstand mot NDL og Sian.