Den siste uka har det vært forbudt å grille i store deler av Rogaland. Selv i egen hage. Forbudet ble innført på grunn av skogbrannen på Ombo og det tørre sommerværet.
Fortsatt er det grillforbud i de tettest befolka sentrale delene av Stavanger, og i Hjelmeland kommune.
Men matbransjen er lettet over at det igjen er lov å grille i mesteparten av fylket.
– Det setter vi pris på, sier regiondirektør i Coop på Vestlandet, Dag Ove Aksland.
Uka med forbud har vært tøff for bransjen, med stor svikt i salget av grillmat. Både Coop og REMA 1000 satt ned prisene på grillmat for å få fart på salget, uten at det har hjulpet noe særlig.
– Salget har stått helt stille, sier han.
Måtte kaste mat
Coop har blitt tvunget til å bryte sin nullvisjon når det gjelder å kaste mat.
– Dette har påført oss svinn, vi har måtte kaste mat på grunn av dette.
Nå håper Aksland at folk er klare for å grille igjen.
– Vi har allerede biler på vei ut for å fylle opp butikkene, så vi håper at folk er klare for å lage seg god grillmat i helga, sier han.
Pakker inn juleribbe
På slakteriet Fatland i Ølen har svikten i grillmatsalget ført til at de ansatte har måtte jobbe med noe helt annet, nemlig å klargjøre og pakke inn juleribba og fårikålen.
– Vi må jo ha aktivitet for folkene, og det er veldig gunstig å ha en sånn reserve når det skjer et eller annet, sier konserndirektør Leif Magne Knudsen.
Totalforbud i naturen
Totalforbudet om å gjøre opp ild andre steder enn egen hage, gjelder fortsatt over alt.
– Det er viktig å påpeke: Er du i tvil, ikke grill, sier brannsjef i Rogaland Nils Erik Haagenrud.
Aktsomhetsparagrafen i brannloven gjelder fortsatt. Personer som opptrer uaktsomt og forårsaker brann, kan bli stilt ansvarlig for dette.
– Vi håper og stoler på at folk bruker hodet, sier han.