Eidsvåg føler seg misbrukt av Pegida

Den antiislamske organisasjonen Pegida spilte låter av flere folkekjære norske artister under sin demonstrasjon i Stavanger i kveld. Bjørn Eidsvåg reagerer kraftig.

Bjørn Eidsvåg

Bjørn Eidsvåg er rasende over at den antiislamske organisasjonen Pegida brukte sangene hans under demonstrasjonen i Stavanger mandag kveld.

Foto: Stian Andersen

– Dette er misbruk av mine sanger. Dette er det på ingen måte gitt tillatelse til, sier Bjørn Eidsvåg til Stavanger Aftenblad.

Eidsvågs låt Gud med liten g var en av sangene som ble spilt under Pegida-demonstrasjonen i Stavanger mandag kveld.

Laster Twitter-innhold

Det hadde samlet seg 10–15 demonstranter fra organisasjonen som er tydelig imot islamisering av Norge. Det var også samlet seg en langt større gruppe av motdemonstranter. Opp mot 300 personer stilte opp for å markere seg imot Pegida.

Max Hermansen på Pegida-demonstrasjon utenfor Rådhuset i Oslo.

Max Hermansen i Pegida under en protestmarsj i Oslo i januar.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg vil ha meg frabedt at mine sanger blir brukt i en sånn sammenheng, uansett hvilken sang det måtte være. Pegida har synspunkter jeg står veldig langt fra. Jeg har ikke spesielt lyst til at mitt navn skal identifiseres med organisasjonen, sier han.

Pegida beklager

– Det er synd at Bjørn Eidsvåg ikke ser at jeg og han egentlig har samme verdisyn, sier Pegida-leder Max Hermansen til avisa.

Sigvart Dagsland

Sigvart Dagsland hadde foretrukket at Pegida ikke brukte hans musikk under kveldens demonstrasjon.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

Han beklager musikkbruken og sier at de nå skal ta en diskusjon på om det skal slutte å bruke musikken.

Også sanger av Sigvart Dagsland, Rita Eriksen, Sissel Kyrkjebø og Jahn Teigen ble spilt under arrangementet. Dagslands låt Det er makt i de foldede hender ble brukt under kveldens demonstrasjon.

– Dette er ikke ideelt, og Pegida-demonstrasjonen er ikke et arrangement jeg ville lånt ut musikken min til, sier Sigvart Dagsland til NRK.

– Arrangementet er langt unna det jeg står for, legger han til.

– Dette er lavmål

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen mener det er uverdig av organisasjonen å bruke musikken.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

Stavanger-politiker Per A. Thorbjørnsen (V) var til stede på demonstrasjonen og er opprørt over organisasjonens musikkbruk.

– Dette er uverdig, det er lavmål. Disse artistene står for alt annet enn det Pegida representerer. Jeg syns det er underlig at organisasjonen tør å bruke denne musikken, sier han.