NRK Meny
Normal

Nissene på sitt beste

I år ga jeg ham en sjanse. 2016 er jo året for Brexit og Trump og alt annet vi ikke så komme. Så var det en gang Svartnissen skulle klare å ødelegge jula, så var det liksom i år. Men det gikk bra for de greie nissene denne gangen også. Veldig bra, faktisk.

Snømannen og de gode nissene hamler opp med Svartnissen i år også.

Ove Rocketroll (Over Storland, til v.) og de andre nissene får hjelp av snømannen Halve Kalle (Espen Hana) i kampen mot Svartnissen (Hans Petter Jørgensen).

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Terningkast 5 Kultur og underholdning

Den 15. utgaven av Barnas store Julerevy, som hadde premiere i Sola kulturhus torsdag kveld, er en av de beste forestillingene fra nissegjengen. Kanskje den aller beste. Tett og fin, svært kort mellom latterkulene – og sannsynligvis ny nordeuropeisk rekord i antall bløte ordspill på 70 minutter.

Enkel historie

Konseptet er som det har vært de 14 foregående forestillingene: Den slemme Svartnissen har pønsket ut en slu - men ganske naiv - plan for å stjele pakkene til alle verdens barn, og dermed ødelegge jula. Og så skal de snille nissene Mr. Caboom, Kissa Nissemann og Ove Rocketroll hindre at denne planen blir gjennomført. Noe de naturligvis klarer hvert eneste år – og som sagt også i Brexit- og Trump-året.

Storyen i Barnas Store Julerevy blir for så vidt tynnere og tynnere for hvert år, og i år heter til og med forestillingen «Nissene på tynn is».

Men det er ikke – og har aldri vært - historien som er selve poenget når nissene hver førjul inntar Sola kulturhus. Det er all galskapen som skjer på veien mot julas ødeleggelse og redning. Det er slapstick-humoren, dialogen med ungene i salen (interaktivitet på ekte), vitsene som bare de voksne skjønner og ler av. Alle ordspillene, og litt musikk. I årets forestilling er denne galskapen strammere regissert, samtidig som det er enda flere humorlag som gjør at alle aldersgrupper i salen finner sitt humrestoff.

Scenesuksess

Nissene Christian Eriksen (Mr. Caboom), Kristian Arntsen (Kissa Nissemann), Ove Rocketroll (Ove Storland) og Hans Petter Jørgensen (Svartnissen) har på en rufsete og ganske billig måte klart å skape en scenesuksess som er en av de største vi har på denne kanten av landet. Nissene har dratt stappfulle førjulshus kveld etter kveld, år etter år. Og det er en grunn til det: Her får både store og små ukomplisert moro – med strek under «moro». Ære være.

God Hana

En av suksessfaktorene er det utvidede, faste typegalleriet, som for eksempel reinsdyret Rudolf (Eriksen) eller postmannen (Jørgensen). I tillegg får gjengen alltid med seg en gjest utenfra. I år er det Espen Hana som hjelper nissene. Gjennom snømannen Halve Kalle er Rogaland teater-skuespilleren med på å løfte forestillingen. Han har en lekenhet og en positiv energi som matcher nissene perfekt. Og så synger Espen Hana bedre enn noen andre har gjort på dette showet.

Til sammen ble dette en førjulsforestilling som jeg lo meg gjennom. Det gjorde unger i alle aldre også. Mer kan man ikke forlange av en gjeng tøysekopper.