Hopp til innhold

AF Decom frikjent som miljøsynder

I morges ble AF Decom anmeldt av Norges miljøvernforbund - i ettermiddag ble selskapet frikjent av NIVA.

AF Decom hogger opp gamle oljeinstallasjoner ved anlegget i Vats.
Foto: Miljøvernforbundet

AF Decoms opphogging av gamle oljeplattformer i Vatsfjorden har så langt ikke ført til forurensning utover det som er vanlig i norske fjorder. Det konkluderer en rapport som Norsk institutt for vannforskning (NIVA) har utarbeidet.

- Vi ser at bedriften er her, men er foreløpig ikke bekymret over bedriftens fotavtrykk i miljøet. Vi merker bedriften, men det vi må se på er om belastningen er så stor at det er grunn til bekymring, sier seniorforsker Torgeir Bakke i NIVA.

Dette betyr at verken drikkevannskilder i nærheten, vassdrag eller planter har store verdier av radioaktivitet, kvikksølv eller tungmetaller. Noen områder kan allikevel være påvirket.

- En prøve viser høy andel av bly i krabbeklør, og en annen viser forhøyet kvikksølvsnivå i dypvannsfisken brosme. Dette finner en også andre steder, og man vet for lite om dette til å kunne fastslå om det er et lokalt poblem, eller et generelt problem i dype fjorder, sier Bakke.

LES OGSÅ:

AF Decom må ut med 40 millioner

Kreftfrykt i Vats

Anmeldt i morges - frikjent i ettermiddag

Tidligere i dag ble det kjent at Norges Miljøvernforbund anmelder både AF Decom og Statens strålevern for det de mener er ulovlige utslipp. Forbundet mener Statens strålevern har latt seg presse av AF Decom til å få lagre radioaktivt avfall uten at saken har vært på offentlig høring.

- Statens strålevern anmeldes for grove brudd på forvaltningsloven, for tjenesteforsømmelse og uforstand i tjenesten, sa Kurt Oddekalv til NRK torsdag morgen.

LES SAKEN: Anmelder AF Decom og Statens strålevern

Både Statens strålevern og AF Decom tar saken til etterretning.