Hopp til innhold

«Kvikksølv-damene» vant i Høyesterett

Bertha (72) fikk livet ødelagt etter å ha jobbet som tannlegeassistent. I dag vant hun mot Nav i Høyesterett.

Bertha (72) fikk livet ødelagt etter å ha jobbet som tannlegeassistent. I dag vant hun mot Nav i Høyesterett.

VIDEO: Bertha Regine Serigstad (72) er svært lettet etter at Høyesterett forkastet anken fra Nav. Foto: Anders Fehn/NRK.

– Det er en enorm lettelse at jeg endelige har oppnådd denne seieren. Dette er sterkt. Jeg klarer ikke å beskrive hvor utrolig mye dette betyr, sier Bertha Regine Serigstad til NRK (72).

Hun vant en klar dom mot Nav og den norske stat tidligere i år. Nav nektet å godta dommen, og anket til Høyesterett, som nå dømte i hennes favør.

– Kampen har vært veldig tøff. De har lagt meg flat og tråkket på meg så mye de kunne, men de har søren ikke klart å knekke meg, sier hun.

Startet i jobben som 17-åring

Kobberamalgam

Når kobberamalgam varmes opp, frigjøres store mengder kvikksølvdamp. Tannhelsesekretærer som arbeidet med kobberamalgam på 60-, 70- og 80-tallet har rapportert om helseskader.

Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK
Bertha Regine Serigstad

Bertha Regine Serigstad er den første tannlegeassistenen som fikk prøvd yrkesskade-saken etter avslag i trygderetten.

Foto: Anders Fehn / NRK

Serigstad er en av mange norske kvinner som har pustet inn ren kvikksølvdamp gjennom et liv som tannlegeassistent. Etter en lang kamp for å få erstatning vant hun mot NAV da lagmannsretten mente eksponeringen hadde gitt yrkesskader. Høyesterett er enig med lagmannsretten.

Historien til Bertha Regine Serigstad begynte allerede som 17-åring, da hun startet i jobben som tannlegeassistent. Der var smelting av kvikksølv en viktig del av jobben, og i årevis jobbet assistentene med å kna og smelte kvikksølvet.

Da NRK kontaktet Nav torsdag ettermiddag, hadde de ennå ikke fått dommen. Ingen i Nav vil uttale seg før de er kjent med begrunnelsen.

Serigstad har enda ikke hørt begrunnelsen til Høyesterett.

– Vi venter og vil snart se konsekvensene av dette. Jeg tar en dag om gangen, sier hun.

– Det handler om å bli trodd

– Dette er helt fantastisk, sier Fagforbundets leder, Mette Nord, om avgjørelsen i Høyesterett i en pressemelding.

Fagforbundet har bistått 72-åringen som den første saken i rettssystemet etter trygderetten. Forbundsadvokatene har omkring 100 saker for medlemmer som har fått helseskader av kvikksølv, og venter på avgjørelse om yrkesskadeerstatning. Dommen i Høyesterett gir en prinsipiell avklaring på lovtolkningen i disse yrkesskadesakene.

– At dette måtte gå helt til Høyesterett, er tragisk. Denne seieren har enormt stor betydning. Det viktigste er at tannhelsesekretærene nå har blitt trodd. Det har ikke vært lett å få gjennomslag for at kvinner som får skader og plager av jobben sin, også har rett til yrkesskadeerstatning. Dette kan sammenliknes med løsemiddelsaken og nordsjødykkerne fra de mannsdominerte delene av arbeidslivet. Det handler om å bli trodd, respektert og verdsatt, sier Mette Nord.

NRK-avsløringer

Sakene kom frem etter avsløringer i NRK Brennpunkt i 2005.

Det farlige stoffet kvikksølv ble brukt for å lage amalgam til tannfyllinger, og helsesekretærene jobbet i alle år uten beskyttelse. Derfor vakte det sterke reaksjoner da NRK avslørte at kvikksølv kunne være årsak til helseplagene mange tannlegeassistentene har fått.

Brennpunkt-programmet fra 2005 åpnet øynene til mange som enten hadde jobbet som eller hadde familie med bakgrunn som tannlegeassistent. Mange års sykdom og helseplager kunne endelig kanskje forklares.

Bertha Regine Serigstad nektes yrkesskadepenger etter å ha jobbet med kvikksølv som tannlegeassistent. Denne uken startet rettssaken.

VIDEO: NRK møtte Bertha Regine Serigstad før rettsrundene i 2012.

– Jeg og SV er meget godt fornøyd, og vil gratulere med dommen i Høyesterett, som gir Fagforbundet og tannhelse arbeiderne medhold i at de har tatt skade av all kvikksølv arbeidet. Jeg håper at dette kan gi rettferdighet for alle de andre som også er implisert i denne saken med dette farlige stoffet, sier stortingsrepresentant Johnny Ingebrigtsen som sitter i Arbeids og Sosialkomiteen for SV.