– Vi er et U-land når det gjelder barns kosthold

Kostholdsekspert slakter barnemenyene på norske restauranter. – Det er jo bare søppelmat, mener hun.

Ernæringseksperter slakter barnemenyene på norske restaurantar, og mener de minste ofte må nøye seg med usunn junkfood når de er med på restaurant.

Eva Birkeland savner et sunnere alternativ til datteren når de er på restaurant. Kostholdsekspert Margit Vea reagerer mot barnemenyene til norske restauranter. Foto/redigering: Arne Gunnar Olsen.

Margit Vea, kostholdsekspert

Kostholdsekspert Margit Vea er lite imponert over hva norske restauranter tilbyr barn.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Kostholdseksperten Margit Vea går hardt ut mot de såkalte barnemenyen på norske restauranter. Hun mener restaurantene har et altfor dårlig tilbud til barn.

– Ja, de har jo det mest elendige kostholdet av oss alle. Vi er et U-land på barns kosthold, sier hun.

NRK var med henne på en restaurant i Haugesund for å sjekke ut hvilke tilbud barna hadde å velge mellom.

– Se, dette var jo kreativt ... «Blekkulfpølser med pommesfrites» og «barnenuggets med pommes frites. » Nei, dette er nitrist, det er jo bare søppelmat, sier hun.

– Ikke godt nok i det hele tatt

Barnemeny med pommes frites

Dette er en barnemeny Vea mener må endres betraktelig.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Riktignok godkjente kostholdseksperten de hjemmelagede kyllingnuggetsene på barnemenyen, men ga pølsene strykkarakter.

– Dette er den maten norske barn vokser opp på. Den er ikke god nok i det hele tatt, mener hun.

Vea er redaktør av barnemat.com og driver i tillegg sin egen matblogg som er rettet mot kosthold for barn. Hun har i tillegg skrevet bøker og holdt foredrag om mat i over 15 år.

Og kostholdseksperten har sett sei lei av hva restaurantene tilbyr de minste. Hun mener stort sett alle menyene består av usunn mat.

Også foreldre skulle ønske at restaurantene serverte sunnere mat til barna.

– Det er kjedelig at det er slik. Det blir lett til at barna spiser det. Jeg skulle ønske at det var mer for dem å velge i, sier Eva Birkeland som er ute og spiser med datteren i Haugesund.

Gir halve porsjoner

Enkelte restauranter har gått helt bort fra barnemenyer og serverer heller halve porsjoner av den vanlige à la carte-menyen, også til de minste.

– Absolutt all mat vi har på menyen er laget her på kjøkkenet og ingenting er halv- eller helfabrikat. Vi har et mål om å servere sunn mat også til de minste, sier Espen Hammersvik som er daglig leder av Bølgen og Moi i Stavanger.

Restaurantsjefen på Café Rene i Haugesund, som fikk bunnkarakter av Vea i forhold til barnemenyen, vil vurdere å ta bort barnemenyen og gi sunnere alternativ.

– Det er bare positivt hvis vi kan bli bedre. Det har vi lyst å gjøre noe med, sier Johan Hjelmaas som vil innføre halve porsjoner på voksenretter.