- Dette er ikke bare mote

Sosialistisk Ungdom i Stavanger vil gjøre folk mer bevisste på hva et Palestina-skjerf egentlig står for.

Eirik Faret Sakariassen er bevisst på hva Palestina-skjerfet står for

BEVISST: Eirik Faret Sakariassen vet hva Palestina-skjerfet står for.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

- Jeg bruker Palestina-skjerf av politiske og solidariske årsaker, ikke fordi det er mote, sier Eirik Faret Sakariassen, nestleder i Sosialistisk Ungdom (SU) i Stavanger.

I SU har de sett seg lei av at folk bruker Palestina-skjerf bare fordi det er kult.

Nå har SU startet en kampanje for å øke bevisstheten rundt bruken av Palestina-skjerf.

Kampanje

SU vil at folk som bruker Palestina-skjerf også skal bruke en button, altså et merke som festes med nål. Merket kan settes på jakkekraven eller på selve Palestina-skjerfet, og forestiller et palestinsk flagg.

- Det har dessverre blitt slik at Palestina-skjerfet kun er mote, og det er først og fremst motebransjen vi retter kritikken mot, forklarer styremedlem i Stavanger SU, Erlend Sandholm.

Palestina-skjerf med button

SKJERF ER IKKE NOK: Også et merke på skjerfet eller jakka skal virke som et politisk budskap.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Moteriktig

Tidligere ble Palestina-skjerfene forbundet med radikale og politisk aktive unge, men i dag er skjerfet blitt svært moteriktig. Flere Hollywood-kjendiser har blitt fotografert med det populære plagget, og i Stavanger sentrum er mange butikker tomme for skjerfene.

- De blir borte nesten med én gang, sier Anne Rusdal, assisterende butikksjef for kleskjeden Carlings i Stavanger.

- Jeg syns ikke det gjør noe at folk bruker skjerfet som et moteplagg, men de bør være klar over hva det betyr, mener Rusdal.

Opprørsk

Odd Kristian Reme fra Arbeiderpartiet er en profilert Palestina-venn i Rogaland. Han vakte mye oppsikt da han brukte Palestina-skjerf på Menighetsfakultetet på 70-tallet.

- Både forelesere og medstudenter reagerte. Det ble sterk kost å se en prestestudent med Palestina-sjal, de fleste i miljøet var jo Israelsvennlige, sier Reme.

Positiv

Reme har flere Palestina-skjerf, og bruker de fremdeles. Han har ingenting i mot at folk velger å bruke skjerfet kun fordi det er moteriktig, men samtidig mener Reme kampanjen til SU er et godt tiltak. 

- Jeg har veldig sans for ungdom, uansett om det er SU eller AUF eller andre, som vil jobbe med politikk. Og å øke bevisstheten omkring hva dette plagget egentlig står for, er bare positivt.  

Palestina-skjerf