Informasjon fra NRK

XL er tilbake!

Espen Thoresen og XL gjør comeback på NRK. I sommer blir det XL 21 på NRK P1.

Espen Thoresen

– Det er klart vi er beæret over å ha blitt spurt om å få lage XL på verdens største radiokanal i Norge, sier Espen Thoresen. (Foto: Ole Kaland/NRK)

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Åtte lørdager i sommer kommer Espen og hans redaksjon til å kjøre XL på NRK P1. 21 år etter de takket for seg. Thoresen lover at XL-ånden er ivaretatt, selv om det har gått noen år.

– Vi er ikke interessert i å lage en blek etterligning av det vi lagde før. XL 21 er et selvstendig produkt, men det er fortsatt infotainment skikkelig midt på treet. Og vi skal være interessante, ikke aktuelle. Her blir det gjester, men ingen aktuelle gjester. Aktuelle mennesker er per definisjon kjedelige, sier Thoresen.

XL 21 skal sendes på lørdager kl. 16:03. Første sending er 3. juli

Gamle venner

XL var et stort kollektiv på NRK P3 90-tallet. Når programmet nå kommer tilbake, stikker også de aller fleste av de gamle vennene innom igjen. Både Atle Antonsen, Johan Golden, Hasse Lindmo, Øystein Karlsen og Jon Toset blir å høre på lufta.

Selv om programmet ikke skal være en nostalgi-trip, blir det selvsagt litt rom for noe mimring. Flere av de gamle traverne har fått lov å velge seg noen ønskerepriser. XL 21 lages i samme kulisser som på 90-tallet, samme studio, samme produsent, samme teknikere, og med samme grad av angst, lover Thoresen. Men en ting har forandret seg. Berit Boman tar mer plass. Boman var korist i husorkesteret på 90-tallet og egentlig redaksjonsassistent.

­– Berit har albuet seg fram, og plutselig er hun en slags sidekick. Det kler oss, sier Espen.

Fornøyd kanalsjef

Kanalsjef i NRK P1, Bjørn Tore Grøtte, er strålende fornøyd med å ha fått XL på plass. Det er noe han har ønsket seg i flere år.

– Jeg tror dette kan bli radiomagisk. Jeg har vært fan helt siden de herja på nittitallet, og jeg forble fan, selv om jeg nesten ble kåra til ukas dust av Espen og hans snakkbar. De syntes organisasjonen russ mot gasskraftverk som jeg fronta var skikkelig dustete. Det er jeg forresten enig i.

– Når jeg har snakket med dem, så hører jeg at de bobler, og jeg tror de vil gi bånn radiogass også i sommer. XL var best da de var aktuelle, det tror jeg de fortsatt vil være. Jeg gleder meg!