Valgsendinger landet rundt

Åpningsdebatten i Arendal 14. august sparker i gang årets valgkamp på NRK. NRK vil skape en arena for de politiske diskusjonene og en konstruktiv dialog som folk kan kjenne seg igjen i.

Valg 2017 VALG 2017

Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen skal lede partilederdebattene på NRK1.

Foto: Julia Naglestad / NRK / Julia Naglestad / NRK

Du kan følge valgkampen i alle NRKs kanaler. I tillegg til daglige valgsendinger på TV og radio har NRK en omfattende satsing på nett og mobil og i sosiale medier.

Sosiale medier vil få en viktig rolle under årets valgkamp, noe som speiles i NRKs dekning i år. På Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter blir det direktesendinger, dueller og godt innhold tilpasset både unge og voksne. 700 000 personer har allerede besøkt Valgomaten på nrk.no. Partitesten måler dine standpunkt til 24 ulike aktuelle politiske saker og sammenlikner dine syn med standpunktene til de politiske partiene.

Partilderdebatt
Totalt blir det fire ulike partilederdebatter, som ledes av Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen. Åpningdebatten er i Arendal 14. august. Ingunn og Jarle reiser fra Arendal til Hoven; her blir det debatt fra kanten av Jostedalsbreen 23. august. I Tromsø blir det statsministerduell 29. august og til slutt den tradisjonelle partilederdebatten 8. september i Bergen. Alle debattene sendes på NRK1.

Valgstudio: Din stemme
Valgmagasinet som får deg til å forstå sakene og de politiske standpunktene. Hver ukedag fra mandag til torsdag i fire uker fram mot valgdagen (med noen unntak) tar vi pulsen på valgkampen, med reportasjer, direkteinnslag og aktuelle gjester i studio. Ole Torp møter alle partilederne til utspørring. Han inntar NRKs valgstudio utenfor Stortinget sammen med Ingerid Stenvold, Nina Owing og Gry Blekastad Almås.
NRK1 mandag-torsdag, premiere 15. august.

Detektor
NRKs faktasjekk ledes av Fredrik Solvang. Gjennom valgkampen ettergår Detektor politikeres utsagn og undersøker om de er korrekte. Mottoet er: «Alle har rett til sine egne meninger, men ikke egne fakta.» Detektor har allerede startet faktasjekken av politikerne på nrk.no. Her vurderer et redaktørråd utsagnet på bakgrunnen av faktasjekken og setter pila på om det er sant eller feil. I de fire programmene som sendes på NRK1, er det politikeren selv som skal sette pila. I tillegg tar Detektor for seg myter om valg, som «Når det er dårlig vær, går valgdeltagelsen ned.»
NRK1 onsdager, premiere 16. august.

Valg 2017 Fredrik Solvang foran Stortinget

Fredrik Solvang leder NRKs faktasjekk Detektor.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Valgfri
Må valgkampen bare være knallharde debatter og hissige angrep mellom politikerne? NRK inviterer partilederne til valgkamptalkshow hver fredag for en pust i bakken mellom alle debattene. Mens hele landet er i fredagsstemning, prøver Atle Bjurstrøm og Live Nelvik å få partilederne til å senke skuldrene. Løs stemning, gode samtaler og sprudlende humør loves når vi tar litt «valgfri» direkte fra NRK-studioet foran Stortinget. Kanskje klarer vi også å få innbitte politiske motstandere til å bli enige i viktige saker for Norge? Og så vil Knut Nærum servere skråblikk på valgkampen.
NRK1 fredager, premiere 18. august.

Norge stemmer
Bli med på en reise gjennom hele landet. Fra nord til sør tar vi tempen på valgkampen. Gjennom to programmer og med fokus på det lokale presenterer vi hverdagen til folk. Og får politikerne til å diskutere den. Programledere er Gry Blekastad Almås og Nina Owing.
NRK1 30. august og 6. september.

Lokale folkemøter
Åtte lokale folkemøter sendes på NRK2 og nrk.no:

  • Bergen, tirsdag 15. august kl. 15.30-17.00.
  • Stjørdal, torsdag 24. august kl. 19.00-20.00.
  • Husøy, lørdag 26. august kl. 14.30-15.30.
  • Hedmark, tirsdag 29. august kl. 19.45-20.55.
  • Møre og Romsdal, torsdag 31. august kl. 19.00-19.45.
  • Hammerfest, torsdag 31. august kl. 19.45-20.30.
  • Oslo, mandag 4. september 19.45-20.45.
  • Trondheim, tirsdag 5. september 19.45-21.15.

Verdens Rikeste Land-turné
Hva har sykehuset, NAV-kontoret og oljeplattformen til felles? Det er der folk jobber. Niklas Baarli og Tuva Fellman skal finne ut hva Norge er bygget av. Hva driver den oppvoksende generasjon med? 12 sendinger. 12 arbeidsplasser. 12 utfordringer for det norske samfunn. Verdens Rikeste Land drar på verdiskapningsturné – mon tro hva de finner av skatter?
Livesendinger NRK P3. NRK1 lørdager, premiere 26. august.

Faten tar valget
Faten Mahdi Al-Hussaini skal lede Faten tar valget på nett og NRK1. I løpet av valgkampen skal hun forsøke å finne det partiet som passer best for henne. I hver episode deltar Faten i aktiviteter sammen med mennesker som er glødende engasjert i en sak eller et tema. «Faten tar valget» er innom temaene miljø, integrering, forsvar og utdanning.
NRK1 og NRK TV, premiere 31.august.

Valg 2017 VALG 2017

Faten Mahdi Al-Hussaini lurer på hvilket parti hun skal stemme på i årets stortingsvalg.

Foto: Julia Naglestad / NRK / Julia Naglestad / NRK

5080 Nyhetskanalen ValgXtra
Lei av falske nyheter? Nå har humorserien 5080 Nyhetskanalen blitt enda sannere! Med sin store stab av faktasjekkere har kanalen utviklet nyheter med 50% mer sannhet. Hver uke i de fire ukene frem mot valget, oppsummerer 5080 Nyhetskanalen valgkampen og lover den sanneste valgopplevelsen i historien.
NRK1 19. og 25. august, og 1. og 7. september

Valgnatt og Valgmorgen
NRK følger valginnspurten med en omfattende dekning. Ingerid Stenvold og Gry Blekastad Almås leder valgnattsendingen. Sendingen følger opptellingen av stemmene over hele landet. Rima Iraki overtar tirsdag morgen 07.00 og gir oss Valgmorgen sammen med Gry Blekastad Almås. Det blir også en partilederdebatt tirsdag kveld, ledet av Nina Owing og Ole Torp.
NRK1 11. og 12. september.

Radio

NRK P1 er distriktenes kanal, og de regionale sendingene morgen og ettermiddag vil dekke valgkampen rundt om i hele Norge. Valget og valgkampen vil også prege Her og nå og alle andre nyhetssendinger i Norges største radiokanal.

Her og nå inviterer alle til å delta i debatten. Før hver TV-debatt åpner Her og nå for at alle som vil kan ringe inn og få sagt sin mening på lufta. I tillegg sender Her og nå direkte fra Arendalsuka i august. På selve valgkvelden lager NRK Dagsnytt en ekstrasending som varer til resultatet er klart og partilederdebatten er slutt.

I NRK P2 har det vært politiske portretter i hele juli i Nyhetsmorgen. Både kjente profiler og mindre kjente navn har bydd på sitt beste slagord, sin største tabbe i media og sin favoritt blant politiske motstandere. I august øker intensiteten med sendinger fra Arendalsuka i våre nyhetssendinger. Politisk valgkvarter og Dagsnytt atten skal også i år ta posisjonen som noen av de viktigste arenaene for debattene i valgkampen. Fra 11. august blir partilederne spurt ut i Politisk valgkvarter i Nyhetsmorgen av programlederne Lilla Sølhusvik og Bjørn Myklebust

Gjennom hele valgkampen kan lyttere over hele landet også holde seg oppdatert på NRK Alltid Nyheter på DAB+, mobil eller nettradio.