NRK Meny
Normal

Valget på NRK

Valget på NRK blir ungt og lokalt. Åpningsdebatten 17. august sendes direkte fra Arendal og er avsparket for fire uker med valgkamp på NRK.

Valg 2015

Mathias Nylenna, Niklas Baarli, Ingerid Stenvold, Ingunn Solheim, Atle Bjurstrøm og Leo Ajkic.

Foto: Julia Naglestad/NRK

Valglogo

NRK reiser landet rundt i hele valgkampen for å ta temperaturen på det politiske Norge. Som i 2013 satser NRK ungt, og NRK P3 står for en viktig del av dekningen av årets kommune- og fylkestingsvalg. I tillegg til daglige valgsendinger på TV og radio har NRK en omfattende satsing på nett, mobil og sosiale medier.

NRK kommer til å sende en rekke debatter landet rundt direkte, flere i samarbeid med lokale mediehus. Se oversikten over alle lokale og regionale valgsendinger.

Nrk.no vil ha et direktesenter knyttet opp til alle de store nasjonale TV-sendingene, med bakom-oppdateringer, chat og mulighet for å stille spørsmål til NRKs eksperter.

NRK har også Norges mest omfattende valgomat spesiallaget for alle landets 428 kommuner.

TV

NRK1: Valgsendinger landet rundt
Med sendinger fra 12 ulike steder i landet, fra Arendal i sør til Karasjok i nord, vil NRK vise bredden i det politiske engasjementet blant vanlige mennesker, lokale folkevalgte og toppolitikere. Det blir politisk debatt, dueller og intervjuer.

Valg 2015

Ingunn Solheim.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Ingunn Solheim, Ingerid Stenvold og Atle Bjurstrøm er progamledere for debattene landet rundt. Ingunn Solheim og Ingerid Stenvold leder åpningsdebatten fra Arendal 17. august. Deretter reiser NRK videre til Stavanger, Bergen, Ålesund, Trondheim, Bodø, Tromsø, Karasjok, Oslo, Lillehammer, Drammen og avslutter med den tradisjonsrike partilederdebatten på Litteraturhuset i Fredrikstad fredag 11. september. Partilederdebatten ledes av Atle Bjurstrøm og Ingunn Solheim.

Mathias Nylenna og Niklas Baarli fra Verdens Rikeste Land på NRK P3 er medprogramledere mandager og onsdager. De byr på analyser og skråblikk underveis i sendingene. Fredagene dukker Leo Ajkic opp med sin egen tilnærming til politikken. Han vil prøve å finne løsningen på utfordringer lokalpolitikerne har slitt med i årevis.

NRK1 mandag, onsdag og fredag kl. 21.30

NRK1: Valgstudio

Valg 2015

Anders Magnus.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Hver tirsdag og torsdag utfordrer Anders Magnus politikerne på dagsaktuelle saker fra studio på Marienlyst. Og her blir politikerne testet: Har de holdt det de lovet? Og hva blir egentlig konsekvensene av politikken de fører? Torsdager vil Valgstudio by på et kvarter med utspørring og debatt, mens tirsdager utvides sendingen med en politisk dokumentar fra Brennpunkt-redaksjonen.

NRK1 tirsdag og torsdag 21.30

NRK1: Valgnatta
NRK følger valginnspurten med en omfattende dekning. Ingerid Stenvold leder valgnattsendingen på NRK1. Sendingen følger opptellingen av stemmene over hele landet. Det blir direkterapporter fra partienes valgvaker og fra alle NRKs distriktskontorer. Politisk kommentator Lars Nehru Sand og valgforsker Bernt Aardal kommenterer utviklingen og leverer analyser. Magnus Takvam styrer partilederrunden på Stortinget når valgresultatet foreligger.

NRK1 mandag 14. september kl. 19.30

NRK1: Diktaturet
Diktaturet er en av NRK P3s satsninger på TV. NRK ønsker med denne mørke realityserien å finne ut av hvordan vanlig, norsk ungdom takler å bli fratatt alle de demokratiske rettighetene de tar for gitt. Formålet med serien er å få norsk ungdom til å sette pris på stemmeretten sin og bruke den. Programleder er Leo Ajkic.

Valg 2015

Leo Ajkic.

Foto: Julia Marie Naglestad / Julia Marie Naglestad/NRK

I serien blir åtte unge mennesker sperret inne i åtte døgn på et hemmelig sted i Norge for å leve i et diktatur. De må leve i et diktatur med strenge matrasjoner og portforbud, uten tilgang på naturlig lys og med uforutsigbare ordrer fra et usynlig regime.

NRK1, premiere 24. august kl. 22.30

NRK2: Valgstafetten
Med en direktesendt 24 timers debattstafett på NRK2 setter NRK debattrekord.

Ida Nysæter Rasch

Ida Nysæter Rasch.

Foto: NRK/Ole Kaland

Programlederne Fredrik Solvang og Ida Nysæter Rasch utfordrer både gjester og seg selv gjennom et helt døgn. Med valgstafetten skal NRK opplyse, underholde og engasjere første- og andregangs velgerne. Fra fredag 11.september kl. 23.00 til lørdag 12. september kl. 23.00 flyttes debattene fra sted til sted, fra distriktskontor til distriktskontor. Debattene vil overraske, utfordre, analysere og mikse humor og alvor. Publikum inviteres til å komme med innspill og delta i debattene via sosiale medier.

Dette er døgnet da alle får mulighet til å snakke ut, vise følelser, lære noe nytt, få fakta og bli hørt. Valgstafetten ledes fra Folketeaterpassasjen på Youngstorget i Oslo, et studio som er godt synlig for folk som går forbi.

NRK2 fredag 11.september kl. 23.00- lørdag 12. september kl. 23.00

Radio

NRK P1
På NRK P1 dekkes kommune- og fylkestingsvalget først og fremst av distriktskontorenes radiosendinger. Gjennom fire uker med valgkampdekning vil NRKs distriktskontor være til stede i mange av landets kommuner og få frem de lokale debattene. Samtidig blir valget og valgkampen viktige saker i Her og Nå samt i alle andre nyhetssendinger. Selve valgkvelden sender Her og Nå-redaksjonen både i NRK P1 og i NRK Alltid Nyheter, og flere distriktskontorer vil ha egne ekstrasendinger på radio i løpet av kvelden.

Nitimen
Ida Kjøstelsen og Pål Thoresen inviterer aktuelle gjester til Nitimen, mens reporterne Synnøve Svabø, Karen Marie Berg og Øyvind Bækkevold kommer til å gripe tak i smått og stort fra valgkampen.

NRK P1: mandag-lørdag kl. 09.05

Norgesglasset
Norgesglasset vil finne den mest typiske norske kommunen, altså gjennomsnittskommunen. Det er den kommunen som har "midt på treet" kommuneøkonomi, gjennomsnittlig antall innvandrere, låner ut gjennomsnittlig mange bøker på biblioteket, har gjennomsnittlig antall innbyggere, kvadratkilometer og gjeld. Norgesglasset vil jakte på gjennomsnittskommunen uken før valget og sende herifra valgdagen. Programleder er Pål Plassen.

NRK P1 mandag-fredag kl. 12.05

NRK P2

Politisk valgkvarter
Politisk kvarter på NRK P2 utvider sendingene fra 17. august til og med 18. september til 20 minutter. Politisk valgkvarter gir Nyhetsmorgens lyttere en solid dekning av valgkampen med nyheter, analyse og debatter. Programledere for Politisk valgkvarter er Astrid Randen, Bjørn Myklebust og Håvard Grønli.

NRK P2 mandag-fredag kl. 07.40

Dagsnytt Atten
Dagsnytt Atten følger valgkampen tett med debatter og analyser.

NRK P2 mandag-fredag kl.18:00

Ukeslutt
Ukelutt gir lytterne en valgkampdagbok der unge politikere som står på valg for et ordførerverv, forteller om sine valgkampbetraktninger underveis.

NRK P2 lørdag kl. 12.30

NRK P3

Hallo P3
I Hallo P3 treffer du partilederne på P3s premisser. P3-lytterne får mulighet til å stille politikerne til veggs med sine lokalsaker direkte på lufta. De kan kjefte, smelle og rope eller bare rose og kose. NRK P3 åpner telefonlinjene og SMS-innboksen for både alvorlige og kuriøse spørsmål. Programleder i Hallo P3, Tuva Fellman, står for utspørringen av partilederne. Første sending er mandag 24. august.

NRK P3 mandag til torsdag kl.15.00

I tillegg til utspørringene i Hallo P3 sender NRK P3 dokumentarer knyttet til valget.

Nett og mobil

Gjennom valgkampen vil NRK ha en en omfattende satsing på nett, mobil og sosiale medier. Blant annet vil nrk.no ha et livesenter knyttet opp til de store direktesendingene på TV.

Valgomat
NRK tilbyr i år valgomat for alle kommunene i landet. NRKs valgomat gir deg råd om hvilket parti som ligger nærmest ditt politiske syn i din kommune, basert på ditt ståsted i større og mindre politiske saker. Tjenesten består av både nasjonale og lokale spørsmål for å gi et mer utfyllende bilde. De nasjonale påstandene er laget av Lars Nehru Sand fra politisk redaksjon i NRK, de lokale er laget av NRKs distriktskontorer med utgangspunkt i saker fra Norges 428 kommuner. Antall lokale spørsmål vil variere avhengig av graden av politisk enighet i kommunene.

NRKs valgkart
Med NRKs valgkart inviteres publikum til å sette agenda under årets valgkamp. NRK jakter på lokalt engasjement, og alt innhold som stedfestet og merkes med emneknaggen #NRKvalg, blir sett av NRKs journalister. Dette er et lokalvalg, og det skal merkes på NRKs valgdekning.

NRK vil vite hva publikum mener er viktig, og innhold samles under emneknaggen #NRKvalg fra Twitter og Instagram. Bilder og meninger plasseres ut på et norgeskart så publikum og NRK kan se hvor innholdet hører hjemme. Publikum kan bidra selv eller bare følge med på hva som engasjerer lokalt. Se NRKs valgkart

5080 Nyhetskanalen
Humorserien 5080 Nyhetskanalen har egne valgsendinger med eksperter, journalister, intervjuobjekter, reportasjer, fyldige vignetter og intensive reklameavbrekk. 5080 Nyhetskanalen kommer til å dekke både høyresiden og venstresiden og Miljøpartiet de grønne. Studioet er plassert i 10 000 fots høyde i 5080 Nyhetskanalens egen valgjumbojet, som kommer til å fly over alle kommunene i Norge.