Hopp til innhold
Info fra NRK

Slik blir Melodi Grand Prix 2021

Vi går snart inn i et nytt år, lysere tider og en MGP-sesong som blir større og kanskje også viktigere enn noen gang. Ingrid Gjessing Linhave, Ronny Brede Aase og Kåre Magnus Bergh er tilbake og skal lede oss gjennom musikkfesten.

Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase

Kåre Magnus Bergh, Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Delfinalene som ble innført under MGPs sekstiårsjubileum videreføres neste år, og den første av fem delfinaler er allerede lørdag 16. januar. Deretter går det slag i slag hver lørdag fram til Norges representant i Eurovision Song Contest skal utropes i den store finalen 20. februar.

Programlederne

– Vi bobler over av lykke og glede, for vi er så gira over å være vertskap igjen for MGP. Og vi tre elsker å jobbe sammen! Vi har fått sniklytte på de fleste låtene og synes det er bedre enn noensinne og gleder oss vilt til å dele musikken og artistene med det norske folk, sier Ingrid Gjessing Linhave på vegne av programledertrioen.

Hun mener MGP føles enda viktigere enn noensinne og lover at de skal gi alt for at det norske folk skal få gode lørdagskvelder foran TV i januar og februar.

– Vi tre og sikkert alle andre er på grunn av pandemien utsulta på samhold, felles opplevelser og følelsen av bekymringsløs glede, men i vinter skal det skje! Det er bare å pusse paljettene og gullskoene, for snart er vi endelig i gang, sier Linhave.

Sistesjansen: Én artist får komme inn igjen

Nytt av året er det som har blitt omtalt som et «wild card»-element som innebærer at de artistene som ikke går videre fra delfinalene fortsatt har en mulighet til å komme til finalen. Publikum får nemlig muligheten til å stemme fram en av de utslåtte delfinalistene som får den siste finalebilletten.

Hvilken artist som vinner den siste finaleplassen blir klart i «Sistejansen» som sendes på NRK1 og NRK P1 mandag 15. februar kl. 20.

  • TV-sendingen går fra 20.00 til 22.30 med en pause for nyheter fra 21.00 til 21.20.
  • Radiosendingen starter allerede 20.00 og varer helt til 23.00.

Vinner av sistesjansen kåres mellom 22 og 22:30.

Finalen blir derfor den største noensinne bestående av til sammen 12 finalister, der 6 forhåndskvalifiserte låter er plukket ut av en fagjury, og 6 finalister stemt frem av publikum.

Stig Karlsen

MGP-sjef Stig Karlsen

Foto: NRK

– MGP 2021 blir tidenes viktigste. I en litt tung tid med mangel på begivenheter som samler oss, trenger vi alle en heftig musikkfest nå. Neste års MGP blir stort, nært og med en fantastisk samling artister og låter. Vi gleder oss til å si farvel til 2020, fyre opp konfettikanonene og sparke i gang 2021, sier prosjekt- og musikkansvarlig for MGP, Stig Karlsen.

Datoer for offentliggjøring av artistene

Mandag 11. januar kl 12.30 offentliggjøres de 10 første artistene på en pressekonferanse på Marienlyst. Her presenteres de seks forhåndskvalifiserte artistene som er plukket ut av fagjuryen, og de fire delfinalistene som konkurrerer i første delfinale 16. januar.

Deretter slippes delfinalister og låter hver mandag i ukene som følger:

  • Mandag 18. januar: Slipp av fire nye delfinalister som skal på scenen under delfinale 2, lørdag 23. januar.
  • Mandag 25. januar: Slipp av fire delfinalister som skal på scenen under delfinale 3, lørdag 30. januar.
  • Mandag 1. februar: Slipp av fire nye delfinalister som skal på scenen under delfinale 4, lørdag 6. februar.
  • Mandag 8. februar: Slipp av de fire siste delfinalistene som skal på scenen under delfinale 5, lørdag 13.februar.
  • Søndag 16. februar: Wild Card-sending på radio og NRK.no.
  • Lørdag 20. februar: Finale i Melodi Grand Prix!

Alle delfinalene og finalen sendes fra H3 arena på Fornebu, men dessverre uten publikum på grunn av koronasituasjonen.

Når slippes låtene?

Låtene til delfinalistene slippes i alle strømmetjenester samme dag som navnene deres gjøres kjent. Dette er mandager kl 08.00 den uken de har delfinale.

De forhåndskvalifiserte artistene opptrer i en delfinale hver. Låtene deres slippes fredager før delfinalen.

Slik blir avstemningen

I etterkant av MGP-finalen i Trondheim i februar har NRK jobbet mye med å gjøre stemmeløsningen mer robust. Det har betydd endringer i den tekniske arkitekturen, skalering av systemer for å ta høyde for et større volum av stemmer og engasjement, og det har vært tatt i bruk mer avanserte verktøy i arbeidet med å stressteste løsningen.

Stemmeløsningen har også vært brukt i andre programmer på NRK siden den nasjonale MGP-finalen, blant annet under høstens Stjernekamp-sesong og under den alternative Eurovision Song Contest-finalen i mai.

NRK har som mål å skape et stort engasjement via mobilen også neste år, men på litt andre måter enn gjennom fjorårets emoji-konsept. Det er utviklet en mekanisme som gjør det mulig å fjerne denne tilleggsfunksjonen underveis, dersom det skulle oppstå noen lignende problemer som i år.

Backup-løsninger

Det legges i tillegg opp til to backup-løsninger. Det ene er en SMS-løsning, mens et siste alternativ er et publikumspanel plukket ut av analyseselskapet Norstat.