NRK Meny
Normal

Røvere på lufta i NRK P2

I høst slipper norske innsatte ut på lufta i NRK P2.

To kvinner jobber foran en datamaskin

RØVERE: Martine Rand (t.v) er redaksjonssjef i Røverradion. Her finpusser hun på neste sending sammen med Heidi Olsen som sitter inne på Bredtveit kvinnefengsel. Sistnevnte har jobbet i Røverradion i ett og et halvt år og kan ikke rose teamet bak satsingen nok.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Hvordan er det egentlig å sitte i fengsel? Hva savner man når man sitter inne, og er det noe man savner når man slipper ut? Kan kriminelle skylde på en dårlig barndom for valgene de har tatt?

Dette er noen av temaene som debatteres i «Røverradion» som starter på NRK P2 lørdag.

Produseres bak murene

Sendingene produseres innenfor murene i norske fengsler med innsatte bak mikrofonen.

– NRK P2 ønsker å slippe til flere stemmer og åpne opp for et større mangfold av perspektiver og livserfaringer. Derfor velger kanalen å sende Røverradion som et ukentlig program, sier kanalsjef i P2, Ole Jan Larsen.

I Norge blir man dømt til frihetsberøvelse, men ikke til berøvelse av ytringsfriheten.

Ikke bare innsatte må svare på valgene de har tatt. Her blir både politikere og andre samfunnsaktører stilt til veggs og må svare på spørsmål fra de innsatte.

Tidligere har man kunnet høre sendingene på en podkast og i enkelte fengselsradioer. Nå skal Røverradion sendes på NRK P2 i beste sendetid. Hver lørdag i hele høst.

– NRK P2 klipper en egen versjon, og målet er at dette skal være et interessant og berikende tilbud for lytterne. De som slipper til bak mikrofonen, har gjort en forbrytelse, men NRK er bevisst på at ofre for alvorlig kriminalitet ikke skal møte gjerningspersonen på lufta, sier Ole Jan Larsen.