Hopp til innhold
Info fra NRK

Villdyrhjerte

De har ett mål, å redde skadede og syke villdyr fra døden. Dokumentarserien «Villdyrhjerte» følger syv ildsjeler i deres kamp for å hjelpe dyr som ellers ville vært sjanseløse … fordi de er ville.

Rev

Hvem hjelper skadede, ville dyr? I Villdyrhjerte møter vi dem som gjør alt for å redde syke eller skadde ville dyr fra døden.

Foto: NRK

I Norge har vi ikke ambulanser for ville dyr, ingen sykehus, ikke noe offentlig apparat som stiller opp for ville dyr hvis uhellet skulle være ute. Det eneste alternativet vi kan tilby en påkjørt rev, en foreldreløs ekornunge eller en fugl med brukket vinge, er en avlivningssprøyte.

I denne dokumentarserien blir vi kjent med syv ildsjeler som mener at dette er galt. De vil gi de sjanseløse en sjanse og hjelper dyr mange mener det ikke er verd å hjelpe. Vi følger dem i motgang og medgang når de forsøker redde de ville dyrene. Målet er hele tiden at de ville dyrene til slutt skal kunne slippes friske tilbake til naturen igjen.

Her er ildsjelene

Heidi Røneid er fra Oslo, er journalist og kjent kommentator fra sjakksendingene på NRK og TV 2. I tillegg jobber hun for Fugleadvokatene. Hun åpner hjemmet sitt for syke og skadede byduer, gjesterommet er blitt til pasientrom, på badet lager hun duespa, og flyvetrening skjer i stuen. Men i leiligheten bor også kjæresten Odd Harald. Spørsmålet er hvor mange duer han tåler å dele hjemmet sitt med.

Heidi Røneid med due

Heidi Røneid mener alle liv er verdt å redde og elsker det dyret mange andre hater; byduene.

Sherri Lynn Skaar fra Slependen gjør alt for å redde ekorn. Når små ekornbabyer faller ut av reirene eller foreldrene dør ringer folk til Ekornhjelpen, og Sherri stiller hele sin tid til disposisjon. Noen ganger går det galt, og da havner ekornungene på Sherris egen gravplass i skogen. Denne sommeren får Sherri det lille ekornet Pelle Pedro levert i en kasse på døren. Han er morløs og har en skadet tå, men til tross det vil Sherri gi han en sjanse. Hun gjør alt for at han skal leve og kunne slippes ut i naturen igjen. For ingen er så glad som Sherry når friske ekornbarn danser ut fra buret, opp i trærne og ut i skogen.

​​​​​​​Sherri Lynn Skaar er ekornfostermor hele sommeren.

​​​​​​​Sherri Lynn Skaar er ekornfostermor hele sommeren.

Foto: NRK

Frode Munkhaugen fra Hole er svanenes beste venn. Frode, som jobber for Dyrebeskyttelsen og Svanehjelpen, har over 60 oppdrag i året der han rykker ut for å redde svaner som har fått skader eller er i trøbbel. I flere år på rad har et svanepar ved Steinsfjorden fått reder og egg ødelagt, men i år ser det bra ut. Paret har funnet en god reirplass og har lagt egg, men så kommer flommen. Vannet stiger. Frode setter i gang en uvanlig redningsaksjon, men rekker han å redde reiret før flommen tar det?

Ingar Båtvik fra Råde har reddet rovfugler i en mannsalder. Veier, hyttefelt og strømmaster gjør livet utrygt for rovfuglene våre, og når hogst har tatt gode reirplasser bygger Ingar og nevøen reir til fiskeørn i toppen av en over 20 meter høy furu. Utallige rovfugler har fått hjelp og omsorg hjemme hos Ingar. Fryseren hans er full av døde mus, gourmetmat som får skadde fugler tilbake på vingene. Men når en tårnfalk begynner å få koldbrann i beina etter å ha fløyet inn en strømledning må Ingar ta et vanskelig valg.

Ingar med ørn

Ingar Båtvik mener det er vår plikt å hjelpe ville dyr i nød, særlig de som lider på grunn av valgene vi mennesker har tatt.

Ingrid Fosse fra Ski er bekymret! De siste årene er det blitt stadig færre pinnsvin, og nå står de i fare for å bli utryddet i Norge. Ingrid har drevet Pinnsvinhjelpen i 10 år og bruker hele sommerhalvåret på å hjelpe skadede pinnsvin og til å være fostermor for pinnsvinunger. Det er et krevende og møysommelig arbeid, og det er lite som skiller liv og død for disse små. Men hvert individ teller når målet er å berge en art. Så Ingrid tar gjerne imot de kravstore og illeluktende småtassene for å gi dem omsorg og stell, slik at flest mulig kan komme tilbake til naturen. Håpet er at innsatsen hun og de andre pinnsvinhjelperne gjør kan være med på å berge arten.

Heidi Halvorsen: Hva bestemmer verdien til et dyreliv? Er livet til et skadedyr mindre verdt enn livet til et som gjør nytte? For Heidi Halvorsen fra Ringerike har alle dyr like stor verdi. Hun har fylt opp hus, hage og garasje med dyr som trenger hjelp. Tamme og ville. Heidi er leder for dyrebeskyttelsen i kommunen, og hun står urokkelig på dyrenes side. En dag redder Heidi en nyfødt mink. Mink blir sett på som et skadedyr og den den lille minken er ikke ønsket i norsk natur. Det er heller ikke lov å holde ville dyr i fangenskap over lang tid. Heidi står i et dilemma: Skal loven eller hjertet vinne?

Aviv Livnat er ikke helt som andre dyrleger og han bærer på en stor drøm. Ofte ender dyrlegebesøk med avliving for ville pasienter, men Aviv vil heller prøve å hjelpe de ville dyrene enn å avlive dem. Aviv er opprinnelig fra Israel, men bor nå utenfor Stavanger. Han har i årenes løp behandlet mange ville pasienter, og nå vil han åpne et viltsykehus, det første av sitt slag i Norge. Men jobben med å realisere drømmen er krevende. Hvordan skal han få nok pasienter? Og er det i det hele tatt mulig å leve av dette når staten i all hovedsak bare betaler for avliving?

Aviv er dyrlege og drømmer om å åpne et viltsykehus.

Aviv er dyrlege og drømmer om å åpne et viltsykehus.

Foto: NRK