Smæsj (4:8)

Uke 46 NRK1 søndag 15. november kl. 20.15

Linda Eide reiser til England og tester den opprinnelige tennisen fra 1500-tallet. Dette i den samme hallen som Henrik VIII spilte tennis før han kappet hodet av sine tidligere venner.

Smæsj (4:8)

Hvordan ble egentlig tennissporten til? Linda Eide søker svar.

Foto: Thomas Hellum / NRK

Tennis er resultatet av en tusen år lang historie som ble kronet med Wimbledon. Ord og regler har lenge vært et mysterium, ikke minst selve navnet, tennis.

Takket være en tysk språkforsker er mye nå oppklart . Han kommer med oppsiktsvekkende historier fra middelalderen og klosterlivet.

Om serien

I Smæsj drar Linda Eide ut i den store verden og utforsker hvordan ulike sporter har blitt til.

Hun reiser til steder og treffer folk som kan fortelle om menneskets oppfinnsomhet og trang til lek og morro. Det være seg med stein og kost på isen, med racket i hånden, i en piruett under vann eller med kurv, nett og ball.

Smæsj er en kulturhistorisk reise tilbake til fjern og nær fortid. Til adel og arbeiderklasse, til både kongelige og folk flest. Linda møter pasjonerte amatører, engasjerte pionerer og lekende mennesker i inn- og utland. Smæsj viser fram menneskets evige trang til å sette leken i system og konkurrere med hverande - "La det gå sport i det".

Gjennom 8 episoder blir vi presentert for baskeball, bordtennis, curling, fotball, golf, synkronsvømming, tennis og volleyball.