NRK Meny
Normal

Smæsj (3:8)

Uke 45 NRK1 søndag 8. november kl. 20.15

I Smæsj drar Linda Eide ut i den store verden og utforsker hvordan ulike sporter har blitt til. I kveld handler det om basketball som ble funnet opp på 14 dager, opprinnelig for å skape ro i en klasse.

Smæsj

Basketball er en av de mest populære sportsgrenene i verden og et av mange uttrykk for menneskets trang til lek og moro.

Foto: NRK / Thomas Hellum

Oppfinneren fikk oppleve at sporten hans ble OL-øvelse og en global supersuksess. At basketballen også kom til Norge, kan vi takke amerikanske misjonærer for.

Linda Eide sporer også opp en spiller fra tidenes OL-finale og gir ham et uventet plaster på såret.

Om Smæsj

Gjennom 8 episoder tar Linda Eide oss med steder og folk som kan fortelle om menneskets oppfinnsomhet og trang til lek og morro. Det være seg med stein og kost på isen, med racket i hånden, i en piruett under vann eller med kurv, nett og ball.

Smæsj er en kulturhistorisk reise tilbake til fjern og nær fortid. Til adel og arbeiderklasse, til både kongelige og folk flest. Linda møter pasjonerte amatører, engasjerte pionerer og lekende mennesker i inn- og utland. Smæsj viser fram menneskets evige trang til å sette leken i system og konkurrere med hverande - "La det gå sport i det".

Serien tar for seg synkronsvømming, fotball, basketball, tennis, volleyball, curling, bordtennis og golf.