Smæsj (2:8)

Uke 44 NRK1 søndag 1. november kl. 20.15

I fotballens tidlige historie var spillet massenes fest, en orgie i vold og hemningsløs fysikk.

Smæsj (2:8)

Gail Newsham fra England har skrevet bok om kvinnefotballen i England på 1920-tallet. Den gangen hadde damefotballen 50 000 tilskuere. Men det var før damefotballen ble bannlyst av det engelske fotballforbundet.

Foto: Kristin H Hauge / NRK

Men en vakker dag var det noen som både ville spille fotball, og samtidig være i stand til å gå på jobb dagen etter. Det var starten på den fotballen vi kjenner i dag, frøkenfotballen. Og likevel ville de ikke ha damene med.

Men et sted i verden, en gang i året, lever den elleville massefotballen. Og dit drar Linda Eide. Spørsmålet er i hvilken grad hun kommer levende hjem igjen.

Om serien

I Smæsj drar Linda Eide ut i den store verden og utforsker hvordan ulike sporter har blitt til.

Hun reiser til steder og treffer folk som kan fortelle om menneskets oppfinnsomhet og trang til lek og morro. Det være seg med stein og kost på isen, med racket i hånden, i en piruett under vann eller med kurv, nett og ball.

Smæsj er en kulturhistorisk reise tilbake til fjern og nær fortid. Til adel og arbeiderklasse, til både kongelige og folk flest. Linda møter pasjonerte amatører, engasjerte pionerer og lekende mennesker i inn- og utland. Smæsj viser fram menneskets evige trang til å sette leken i system og konkurrere med hverande - "La det gå sport i det".

Gjennom 8 episoder blir vi presentert for baskeball, bordtennis, curling, fotball, golf, synkronsvømming, tennis og volleyball.