NRK Meny
Normal

Smæsj (1:8)

Uke 43 NRK1 søndag 25. oktober kl. 20.15

I Smæsj drar Linda Eide ut i den store verden og utforsker hvordan ulike sporter har blitt til. I premiereprogrammet får vi blant annet vite at Benjamin Franklin er synkronsvømmingens far.

Smæsj

Linda Eide har sporet opp synkronsvømmingens historie, som inneholder en god del glamour.

Foto: Thomas Hellum / NRK

Linda reiser til steder og treffer folk som kan fortelle om menneskets oppfinnsomhet og trang til lek og morro. Det være seg med stein og kost på isen, med racket i hånden, i en piruett under vann eller med kurv, nett og ball.

Smæsj er en kulturhistorisk reise tilbake til fjern og nær fortid. Til adel og arbeiderklasse, til både kongelige og folk flest. Linda møter pasjonerte amatører, engasjerte pionerer og lekende mennesker i inn- og utland. Smæsj viser fram menneskets evige trang til å sette leken i system og konkurrere med hverande - "La det gå sport i det".

Gjennom 8 episoder blir vi presentert for baskeball, bordtennis, curling, fotball, golf, synkronsvømming, tennis og volleyball.

Synkronsvømming

Premiereprogrammet tar for seg synkronsvømming, som i følge Linda Eide er noe av det ypperste mennesket har funnet på å gjøre i vann. Synkronsvømmingens far var som nevnt ingen ringere enn Benjamin Franklin. I dag er synkronsvømming en av verdens hardeste idretter, og på veien dit har den vært utviklet gjennom mange stadier og vært innom fantastiske pionerer. Anette Kellerman gav oss badedrakten og Esther Williams gav oss Aquaballeter fra Hollywood.

Linda Eide tester om synkronsvømming fremdeles har et potensiale som folkelig mosjonsform og tar med seg vossinger på synkronsvømming i Vangsvatnet - Et syn for øyet.