Hopp til innhold
Info fra NRK

Slik blir sportsvinteren på NRK 2021 og 2022

NRK Sport gir deg de største og viktigste sportsøyeblikkene på TV, radio og nett også denne vinteren. Sesongen starter med VM i sjakk allerede denne helgen. Deretter renner det på med høydepunkter: EM og VM i terrengløp, innendørs-VM i friidrett, Norgescup i langrenn og ikke minst para-VM på Lillehammer i januar 2022.

Slik blir vintersportsesongen 2021 og 2022.

Slik blir vintersportssesongen 2021 og 2022.

Vinterstudios faste programledere Emil Gukild og Ida Nysæter Rasch inviterer som vanlig nåværende og tidligere idrettsstjerner, faste eksperter og andre kjente ansikter på besøk i sofaen for å gi deg alt av underholdning og dramatikk.

Vinterstudio 2020/21

Programlederne Ida Nysæter Rasch og Emil Gukild gleder seg til å presenterese sportssesongens høydepunkter fra i sofaen i Vinterstudio hver helg i vinter.

Foto: Ole Kaland / NRK

Selv om vintersporten er fordelt på flere mediehus enn noen gang denne vinteren forteller programlederne at NRK stiller med et sterkt, bredt og gjenkjennelig vinter-tilbud med sesongens største helger innenfor hopp, alpint, kombinert og langrenn.

Blant annet får du alt av skiskyting og Ski Classics på NRK denne vinteren.

Jeg gleder meg veldig til en ny vinter hvor vi skal samle folk til magiske idrettsøyeblikk. Det er en helt egen følelse å vite at folk står opp tidlig, setter seg godt til rette i sofaen med en rykende varm kopp kaffe, klar for dag sammen med oss. Og det er masse ting å glede seg til! NRK-vinteren blir litt annerledes, men vi kan love deg at du skal få med deg alt som er viktig hos oss, sier Rasch.

Vi lover gåsehud, tårer og latter gjennom hele sesongen i NRKs Vinterstudio. Vi har fortsatt en haug med gode rettigheter, et knallsterkt ekspertkorps og erfaringen som skal til for å gi det norske folk det beste fra vintersporten, sier Gukild.

Gjennom sesongen kan seerne også få med seg EM og VM i terrengløp, innendørs-VM i friidrett og Norgescup i langrenn.

For sportsredaktør i NRK, Egil Sundvor, er rosinen i pølsa para-VM på Lillehammer i januar.

Vi er stolte av å kunne sende fra tidenes para-VM på hjemmebane. Der skal verdens beste parautøvere kjempe om edelt metall i både langrenn og skiskyting og det blir ekstra spennende å følge våre egne store talenter gjennom mesterskapet. Sportsvinteren på NRK blir tettpakket av nye idrettsbragder, kjente profiler og de kjente vinteridrettene som det norske publikumet er så glade i, så her er det bare å benke seg foran radioen, TV-en eller følge med på nett, sier han.

SLIK BLIR SPORTSVINTEREN PÅ NRK:

SKISKYTING

Vi følger hvert eneste stavtak, skudd og strafferunde når NRK gir deg absolutt alt av skiskyting denne sesongen. Alt av verdenscupen sendes på TV, i tillegg sendes alle OL-øvelsene direkte på radio i appen NRK Sport.

Kommentator/eksperter:

Andreas Stabrun Smith.

Ola Lunde.

Emil Hegle Svendsen.

Liv Grete Skjelbreid.

Synnøve Solemdal.

Viktigste eventer/datoer:

27. november – 5. desember: Verdenscupåpningen i Östersund som strekker seg over to helger.

6. – 9. januar: Verdenscuprenn i Oberhof som fort blir avgjørende med tanke på OL-uttak.

20. – 23. januar: OL-generalprøve i Anterselva. Her har også utøverne sin precamp før lekene i Beijing. Potensial for større satsinger inn mot OL.

3. – 6. mars: Verdenscup i Kontiolahti rett etter OL.

17. – 20. mars: Verdenscupavslutning på hjemmebane i Holmenkollen. Viktig helg på alle mulige måter. Potensielt mye som står på spill i verdenscupsammendraget.

Kommentator Ola Lunde gleder seg enormt til vinteren.

Kan Tiril Eckhoff forsvare sin posisjon som verdens beste skiskytter? Og kan VM-kongen Sturla Holm Lægreid bli OL-konge? Vi er på plass og dekker hvert skudd og hver meter i løypa, sier Ola Lunde.

LANGRENN

Verdenscupkonkurransene på Lillehammer vil vises på NRK1, det samme vil flere Norgescuprenn samt NM og andre nasjonale konkurranser.

Du blir alltid oppdatert på hva som skjer på NRK Sport på radio, og flere av konkurransene kommenteres direkte av Jann Post og Torgeir Bjørn. Det samme gjelder OL i Beijing.

Kommentator/eksperter:

Jann Post.

Torgeir Bjørn.

Fredrik Aukland.

Viktigste eventer/datoer:

27. – 28. november: Verdenscupåpningen i Ruka. Direkteoverføres på NRK Sport på radio, med fortløpende oppdateringer og reaksjoner både på NRK1 og nrk.no.

3. – 5. desember: Verdenscup på Lillehammer, direkte på NRK1.

11. – 12. desember: Verdenscup i Davos, direkte på NRK Sport på radio.

28. desember – 4. januar: Tour de ski. Alt av dramatikk får du i alle kanaler, med direkteoverføring på NRK Sport på radio.

Mars: Holmenkollen, Falun og Tjumen kan alle bli preget av store snakkiser i verdenscupsirkuset. Her blir det også en rekke med direktesendinger på NRK Sport på radio.

Det blir en herlig langrennsvinter med NM, v-cup, Norgescup, Skandinavisk cup og junior-VM på Lygna, i tillegg hører du alt det viktigste fra OL på NRK Sport.

Klarer det sterke norske herrelaget å vippe Aleksandr Bolsjunov ned fra tronen, er Klæbo fortsatt uslåelig i sprint og er Therese Johaug like suveren som forrige vinter?

Det blir en herlig miks på TV, radio og nett i en OL-sesong som er noe helt spesielt, sier Torgeir Bjørn. Han ser blant annet fram til Lillehammer-helga 3. – 5. desember som er avgjørende for OL-uttaket.

– Vi skal stille best forberedt og levere et produkt som det oser stolthet av. Vi skal være til stede, være tett på utøverne, være tett på miljøene og formidle sendinger og nyheter med passion og entusiasme, sier ekspertkollega Fredrik Aukland.

– Sesongen vil naturligvis bli preget av OL. Det er skyhøyt nivå i norsk langrenn og det gjør at kampen om OL-plassene vil prege store deler av sesongen både nasjonalt og internasjonalt. Jeg har store forventninger til Johannes Høsflot Klæbo, men er også spent på hvordan han responderer på lengre treningsperioder i høyden.

SKI CLASSICS – langløp

NRK Sport følger hvert stavtak gjennom hele vinteren på NRK1 med Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby og flere andre profiler i sporet.

Kanskje dukker NRK-ekspert Christoffer Callesen opp i sporet og, tettere på utøverne enn noen gang tidligere. Reporter Morten Stenberg vil også være på plass store deler av sesongen for å gi siste nytt og være tett på utøvere og team i forkant og underveis av konkurranser.

Kommentator/eksperter:

Ole Kristian Stoltenberg.

Torgeir Bjørn.

Christoffer Callesen.

Jann Post.

Viktigste eventer/datoer:

18. og 19. desember: Første langløpshelg med blant annet Marit Bjørgen på start i svenske Orsa.

30. januar: Marcialonga, et tradisjonsrikt og krevende løp.

6. mars: Vasaloppet, den kanskje største og viktigste helgen i langløpssirkuset der blant andre Marit Bjørgen og Martin Johnsrud Sundby jakter seier. Her er det mye som står på spill.

19. mars: Birkebeinerrennet.

– Langløp er utmattelse, skihistorie, spenning og en reise i lokale kuriosa. Det er skibransjens seigeste gladiatorer som kjemper om tronen som de råeste. Bjørgen og Sundby skal prøve seg mot etablerte langløperne som Andreas Nygård og Lina Korsgren. Kan Marit få sin Vasalopp-revansje? Vi forventer å være tettere på enn noen gang. Nyser en langløper skal vi være der og tørke bort busene, sier langløpskommentatorene Ole Kristian Stoltenberg og Christoffer Callesen.

HOPP

Vi går inn i en nesten historisk innholdsrik sesong, og der NRK vil være tett på de norske hopperne og de største eventene.

Både Raw Air og VM i skiflyging i Vikersund får du direkte på NRK1 i mars. Før den tid skal kvinnene i aksjon på Lillehammer, også dette på NRKs TV-kanaler. Det samme gjelder kvinnenes renn i Ramsau. De viktigste konkurransene ellers gjennom sesongen får du direkte på NRK Sport på radio, blant annet Hoppuka.

Kommentator/eksperter:

Christian Nilssen.

Anders Jacobsen.

Johan Remen Evensen.

Viktigste eventer/datoer:

19. – 21. november: Verdenscupåpning i Nizjnij. Med Tande tilbake i sirkuset etter det skrekkelige fallet forrige sesong, blant annet. Direkte på NRK Sport på radio.

3. – 5. desember: Hopp for kvinnene på hjemmebane (Lillehammer)

9. 12. desember: Kvinner og menn samlet i Klingenthal. Viktig helg før OL.

28. desember – 6. januar: Hoppuka.

28. – 30. januar: Willingen, OL-generalprøve for kvinner og menn.

2. – 6. mars: Raw Air, direkte på NRK1.

10. – 13. mars: Ekstremt viktig helg når det er VM i skiflyging i Vikersund. Større blir det nesten ikke. Daniel Tande tilbake i skiflygingsbakken, nesten et år etter at det gikk galt i Planica. Direkte på NRK1.

24. – 27. mars: Avslutning fra Planica. Direkte på NRK Sport på radio.

Vi går nå inn i en av de mest spennende sesongene på lenge, og som jeg gleder meg! Kan vi klare å fortsette der vi slapp sist sesong etter alt bråket som har vært i hoppleiren den siste tiden? Denne vinteren er det bare å glede seg til alle høydepunktene, benke seg foran både TV og radio, og ikke minst komme seg i bakken på hjemmebane i Vikersund å oppleve Skisportens F1 på nært hold, er oppfordringen fra Johan Remen Evensen.

Anders Jacobsen er enig.

– Høydepunktene for mange denne sesongen er OL, men for meg er det skiflygings-VM i Vikersund jeg gleder meg mest til. Hoppsportens formel 1 på hjemmebane, og folkefest i verdens største hoppbakke. Halvor Egner Granerud vil vinne alt denne sesongen, men kan han gjenta fjorårets stabilitet i en idrett med millimeterpresisjon? Daniel Tande er tilbake etter skrekkfallet i Planica i fjor, kan han igjen stå på toppen av pallen? Og kan Silje Opseth ta steget til toppen av pallen, og nå målet sitt om et individuelt OL-gull i en sesong uten Maren Lundby som kaptein på laget?

KOMBINERT

Kommentator/eksperter:

Christian Nilssen og Anders Jacobsen kommenterer hopp, mens Jann Post og Torgeir Bjørn kommenterer langrennsdelen.

Viktigste eventer/datoer:

3. – 5. desember: Kombinert for kvinner og menn på hjemmebane på Lillehammer. Direkte på NRK1.

17. – 19. desember: Viktig helg i Ramsau. Kombinert for kvinner og menn. Direkte på NRK1.

28. – 30. januar: OL-generalprøve i Seefeld rett før lekene i Beijing. Direkte på NRK1.

5. – 6. mars: Verdenscup i Holmenkollen, de viktigste øyeblikkene og historiene får du på NRK Sport på radio og nrk.no

Vi er til stede på de største og viktigste konkurransene denne sesongen, og skal i tillegg ha de beste gjestene og viktigste historiene gjennom sesongen. Målet er å være tettere på kombinertherrene, og ikke minst tettere på kvinnene enn noen gang, sier programlederduoen Emil Gukild og Ida Nysæter Rasch.

ALPINT

Kommentator/eksperter:

Thomas Lerdahl.

Nina Haver-Løseth.

Lars Elton Myhre.

Ole Kristian Stoltenberg vil også kommentere noe alpint i løpet av vinteren.

Du får tett nyhetsdekning av alpint gjennom hele vinteren på NRKs plattformer, i tillegg får du de største og heftigste verdenscuphelgene direkte på NRK1.

Viktigste eventer/datoer:

8. – 25. januar: Adelboden, Wengen, Kitzbühel, Flachau og Schladming. Alt får du på NRKs TV-kanaler gjennom den siste måneden før OL.

5. – 7. mars: Kvitfjell. Stor helg, der det spekuleres i at Kjetil Jansrud muligens legger opp. Du får alt på NRKs TV-kanaler.

Personlig har jeg store forventninger til årets sesong. Damelaget er nok revansjesugne etter en litt tøffere vinter i fjor totalt sett. Ragnhild Mowinckel har en comebacksesong i ryggen etter det lange skadeavbrekket og Maria Tviberg viste storform allerede i sesongåpningen Sølden, sier Nina Haver-Løseth.

Også Lars Elton Myhre er klar for en ny vinter med NRK der han blant annet skal kommentere heftige helger som Kitzbühel og Wengen i løpet av vinteren.

Jeg ser blant annet veldig frem til å følge et historisk sterkt norsk herrelandslag. Laget hadde en meget god sesong i fjor, samtidig var det mye som gikk galt. Mye var bra i fjor, men potensialet i denne troppen er bare helt enormt. Sesongen kan bli tidenes beste!

VM I SNØSPORT FOR PARAUTØVERE

Vi følger hvert stavtak fra 13. – 23. januar når Birgit Skarstein, Jesper Saltvik Pedersen og de andre stjernene skal i aksjon på Lillehammer under verdensmesterskapet som ble utsatt med et år. Alt får du på NRK1 og NRK2 i tillegg til at du får gode historier og relevante gjester i Vinterstudio.

Ole Kristian Stoltenberg, Ingrid Sørli Glomnes med flere kommenterer øvelsene fra Lillehammer når det skal konkurreres i forskjellige klasser innenfor langrenn, skiskyting, alpint og snøbrett.

Slik blir VM i snøsport på NRK

Det blir også en ny sesong med Kjendis-VM, i årets sesong av publikumssuksessen er det paraidretten de kjente profilene skal få bryne seg på.

OL

Tallknuserne i Nielsen's Gracenote spår at Norge tar 44 medaljer i vinter-OL i Beijing, hvorav 22 er gull. Det tar NRK Sporten høyde for og rigger for en storsatsing på lekene i Kina.

Fra OL-ilden tennes 4. februar til målgang på tremila 20. februar skal vi formidle all spenningen direkte på radio, gi leserne alt av resultater og nyheter på nett, tilby historier på sosiale medier og oppdatere jevnlig på TV.

På radiokanalen NRK Sport blir det sendinger fra 03.00-15.00 hver dag. Kjente vinterstemmer som Carina Olset og Pål Thomassen skal lose deg gjennom sendingene fra studio, mens kommentatorstemmene du er vant til å høre gir deg alt av dramatikken direkte.

Klikk deg inn på nrk.no så vil du få den beste dekningen av OL, fra nyheter til dyptgående innblikk i livet i og rundt lekene.

SJAKK

Få med deg all dramatikken når Magnus Carlsen skal forsvare alle sine tre VM-titler i vinter. 26. november flyttes de første brikkene i VM i langsjakk der russeren Jan Nepomnjasjtsjij er motstander i det som kan bli 14 klassiske partier.

Slik blir sjakk-VM på NRK

Vi er tro mot juletradisjonen og sender også VM i hurtig- og lynsjakk i romjula. Alt formidles av Torstein Bae, Heidi Røneid og Ole Rolfsrud i studio der de hver dag får besøk av ulike gjester som Harald Eia, Anna Cramling og Henrik Fladseth.

Tilbudet på nrk.no styrkes med en ny chatvert hver dag. Innsendte bidrag fra publikum vil som vanlig spille en helt avgjørende rolle. Seerne vil også utfordres av Atle Grønns VM-nøtter og av andre konkurranser.