Hopp til innhold
Info fra NRK

Valpeskolen (1:4) - premiere!

2021 blir et skikkelig hundeår på NRK, med Maren Teien Rørvik i spissen. Det blir valpeskole og podkast på nyåret og en ny sesong av «Fra bølle til bestevenn» til høsten.

Valpeskolen - Maren Teien Rørvik og Luring

Hundetrener Maren Teien Rørvik er frontfigur i NRKs hundeunivers. Først ut er TV-serien «Valpeskolen» torsdag 7. januar.

Foto: Max Emanuelson / Monster/NRK

Oppdatering: Sendestart lineært på NRK1 er utsatt til torsdag 14. januar på grunn av ekstra nyhetssendinger. Episoden ligger i NRK TV som planlagt. Publisering i NRK TV vil da ligge en uke foran NRK1 gjennom alle episoder.

Etter suksessen med «Superhundene» og «Fra bølle til bestevenn» er hundetrener Maren klar for nye prosjekter for NRK.

Torsdag 7. januar er det premiere på TV-serien «Valpeskolen». Her følger vi fire valper og deres eiere i starten på et felles liv. Maren gir nyttige tips om godt hundehold, og hun hjelper til med å legge grunnlaget for at valpen skal bli den hunden som eierne har drømt om.

Podkasten «Mitt liv med hund» slippes 26. januar. Her inviterer Maren kjente personer som har hund til en prat. Vi kommer tett på kjendisene på en ny måte, og Maren gir råd både til eier og hund. Niklas Baarlie, Odd-Bjørn Hjelmeset, Kadafi Zaman, Maria Mena, Bård Tufte Johansen og Gunhild Stordalen er noen av gjestene.

Mitt liv med hund - Maren Teien Rørvik
Foto: Fridjof Nilsen / Monster/NRK

Jakten på deltakere til en ny sesong av «Fra bølle til bestevenn» begynte tidlig i 2021. Her skal Maren hjelpe hundeeiere som strever med problematferd hos sine firbeinte venner. Serien skal etter planen sendes høsten 2021. Sesong 1 hadde over en million seere i snitt pr episode, og hele 1,34 millioner har så langt sett den første episoden.

Valpeskolen

Gjengen i Valpeskolen: F.v. Salto, Luring, Barack, Bailey og Gingko. (Montasje)

Foto: Max Emanuelson / Monster/NRK

Valpeboom

Først ut er altså «Valpeskolen». Pandemi og mye hjemmetid har ført til et oppsving i valpesalget. Men de søte valpebildene kan stå i brutal kontrast til virkeligheten, for en valp kan by på større utfordringer enn mange har sett for seg.

I «Valpeskolen» får vi møte fire familier og par som er midt i denne hyggelige, men også krevende perioden. Det er masse jobb å lære valpen alt den skal, og de ferske hundeeierne har bedt om hjelp og veiledning fra hundetrener Maren. Vi følger dem tett gjennom ulike stadier av valpeperioden.

Maren har selv skaffet seg valp, lille Luring, og er dessuten nybakt mamma. Dermed er hun midt i både valpe- og babytåka.

«Valpeskolen» er på fire episoder og ble spilt inn i september, oktober og november 2020.

Deltakerne

Her er valpene og eierne som du møter i serien:

Salto: Signe, Geir, Lycke og Madicken

Valpeskolen - Salto

Familien Lippestad med Salto: Geir og Signe med døtrene Lycke (til høyre) og Madicken.

Foto: Max Emanuelson / Monster/NRK
  • Dansk-svensk gårdshund
  • Hannhund, født mars 2020

Signe og Geir synes det er viktig at døtrene Lycke og Madicken er med på å ta ansvar for en hund. Da de fikk Salto i hus, hadde de ambisjoner om at han ikke skulle opp i sofaen eller få mat ved bordet. Men det tok ikke lang tid før reglene ble brutt. Lycke gjør så godt hun kan som matpoliti for å hindre at Salto legger på seg, mens pappa Geir har gjort det til et daglig ritual å snike til ham en skive med leverpostei. Spesielle utfordringer med Salto er innkalling og vannskrekk.

Bailey: Magnus og Vinay

Valpeskolen - Bailey

Magnus Knudsen Bjåstad (t.v.) og Vinay Tangen med Bailey

Foto: Max Emanuelson / Monster/NRK
  • Dvergschnauzer
  • Tispe, født juni 2020

Det nyetablerte paret synes det er fint å ha et levende vesen som de skal ta vare på sammen. De har lest mange bøker og blogger om hundehold og vil gjøre alt for at deres lille prinsesse skal ha det bra hos dem. Bailey er en stor personlighet med sterk vilje i en liten kropp. Problemområder er biting, stjeling av alle mulige gjenstander og vegring mot å gå i bånd.

Gingko: Sonja og Joar

Valpeskolen - Gingko

Sonja Porter og Joar Sletteng med Gingko.

Foto: Max Emanuelson / Monster/NRK
  • Welsh Corgi Pembroke
  • Tispe, født juli 2020

Sonja har sendt bilder av corgier til Joar nesten hver dag siden de møttes for ti år siden. Da bryllupet deres ble utsatt på grunn av pandemien, ble Gingko et stort lyspunkt å se frem til. De gjorde mange og grundige forberedelser, men hadde ikke forestilt seg hvor emosjonelt utslitt man kan bli av en valp. Paret trenger blant annet hjelp med burtrening, biteproblematikk og generell valpetrening.

Barack: Helene og Bjørn

Valpeskolen - Barack

Helene og Bjørn Thorbjørnsen Støren med Barack.

Foto: Max Emanuelson / Monster/NRK
  • Tervueren (belgisk fårehund)
  • Hannhund, født mai 2020

Det var kjærlighet ved første blikk da kunstnerekteparet møtte sin nye valp. Selv om Bjørn liker seg best inne i atelieret og Helene ute på skogstur, har de funnet en felles glede i Barack. Helene har store ambisjoner for hundetreningen og har også håp om å få Bjørn mer med ut på tur. Men Bjørn er mest opptatt av å ha en samtalepartner i atelieret. Barack er en glad og kjærlig hund som må lære å bli stueren og å gå pent i bånd.

Episode 1

Maren møter familien Lippestad for første gang og tar tak i problemet med den eventyrlystne Salto, som til stadighet stikker av. Ekteparet Helene og Bjørn har også sin første treningsdag, og Maren må slå hardt ned på Bjørns uvane med å tisse sammen med Barack på badet. Magnus og Vinay gjør alt de kan for at valpen deres skal ha det bra, men får kjenne ansvaret på kroppen når Bailey pådrar seg to ulike skader på én dag. Sonja og Joar har forberedt seg mye, og vi får være med når de endelig skal hente hjem sin nye valp.

Om hundetrener Maren

Maren Teien Rørvik er etolog (atferdsbiolog) med spesialisering i hundeatferd. I tillegg er hun utdannet biolog og agronom og har ulike utdannelser som hundeinstruktør. I 2011, da hun var 21 år, ble hun tidenes yngste verdensmester i hundesporten lydighet. Maren og ektemannen Jørgen jobber begge med hundetrening og bor på et småbruk i Sande i Vestfold. De fikk en liten datter i vår, har flere hunder og flokken ble i høst utvidet med jaktcockeren Luring.

Maren ble først kjent for TV-seerne i serien «Superhundene» i 2019. Våren 2020 ble hun nominert til Gullruten som beste programleder for «Fra bølle til bestevenn», som også var nominert i klassene for beste livsstilsprogram og beste deltaker (hunden Anton). Både «Superhundene» og «Fra bølle til bestevenn» kan fortsatt sees i NRK TV.

Jakten på deltakere til en ny sesong av «Fra bølle til bestevenn» er i gang tidlig i 2021. Invitasjon er publisert på nrk.no/delta.