NRK Meny
Normal

På bortebane (2:3)

Uke 50 NRK1 tirsdag 9. desember kl. 21.30

Forventer vi for lite av våre barn?

På bortebane (2:3)

Filosof og forfatter Élisabeth Badinter mener at dersom ikke foreldre tør å si nei til sine barn, blir barna tyranner.

Foto: hallgeir Opedal / Monkberry/NRK

Helikopterforeldre og curlingforeldre er begreper som det siste tiåret har dukket opp i den norske barneoppdragelsen. Foreldre våker konstant over barna, og koster bort all motstand. Mor og far forhandler med barna om hva de skal ha til middag, når de skal legge seg og hvor de skal på ferie. Hele voksenlivet dreier seg rundt barnas behov. Kan våre barn egentlig utvikle sitt fulle potensial med en slik oppvekst?

Prestasjon, disiplin og hardt arbeid

I dette programmet har Hadia Tajik takket ja til å dra til Frankrike og Nederland, to land som ser helt annerledes på hvordan barn skal oppdras. I Nederland måles barn på sine prestasjoner fra de er ganske små. Det være seg i idrett, om de spiller et instrument, eller, som vi skal se nærmere på i dette programmet – i skolen. Dernest går turen til Frankrike der grensesetting, disiplin og hardt arbeid regnes som de viktigste verdiene i oppdragelse av barn.

På sin vei møter Hadia Tajik familier, barn, rektorer og akademikere. Blant annet den amerikanske forfatteren Pamela Druckerman og professor i filosofi, samt en av Frankrikes mest innflytelsesrike intellektuelle, Èlisabeth Badinter.

Om serien

Norge har flere ganger blitt kåret til verdens beste land å bo i, men betyr det at vi alltid har rett? I denne serien har stortingsrepresentant Hadia Tajik takket ja til å reise ut i verden for å bli utfordret på det norske standpunktet om dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp. På bortebane, langt fra den velkjente norske debatten, møter hun sterke forsvarere av andre løsninger enn våre.