Hopp til innhold

På Bortebane (1:3)

Uke 49 NRK1 tirsdag 2. desember kl. 21.30

Premiere: I På bortebane reiser Hadia Tajik ut av landet og den velkjente norske debatten. Der oppsøker hun sterke forsvarere av andre løsninger enn våre.

På bortebane (1:3)

Jusprofessor og forsvarer av dødsstraff Robert Blecker, venter sammen med Hadia Tajik utenfor fengselet der Willie Trottie skal henrettes.

Foto: Hallgeir Opedal / Monkberry/NRK

Norge har flere ganger blitt kåret til verdens beste land, men betyr det at vi alltid har rett? I denne serien har stortingsrepresentant Hadia Tajik takket ja til å reise ut i verden for å bli utfordret på det norske standpunktet om dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp. På bortebane, langt fra den velkjente norske debatten, møter hun, som førstemann ut av norske politikere, sterke forsvarere av andre løsninger enn våre.

På "death row" i Texas

I første program drar Hadia Tajik til USA, det siste vestlige demokratiet som praktiserer dødsstraff. En praksis Hadia som nordmenn flest finner uforståelig og primitiv. Men har også dødsstrafftilhengerne noen poenger? Og klarer Hadia å forsvare det norske standpunktet i møte med alle disse meningsmotstanderne?

På bortebane (1:3) PÅ BORTEBANE

Hadia Tajik og Willie Trottie på Death Row.

Foto: Kurt Kuykendall / Monkberry/NRK

Hadia Tajiks reise begynner på "death row" i Texas, der hun møter dobbeltdrapsmannen Willie Trottie tre uker før han skal henrettes. Hun møter James Willet, som har vært ansvarlig for 89 henrettelser. Hun treffer også jusprofessor Robert Blecker og rettspsykiater Michael Welner.


Hun møter også advokaten Israel Santana. Hans niese Alejandra ble voldtatt og drept i 1991, og i 23 år har advokaten ventet på at drapsmannen skal dø. Det handler ikke om hevn, sier han, men om rettferdighet.

Hadia Tajiks reise ender utenfor Huntsville Prison i Texas, der advokatene jobber til det siste for å utsette henrettelsen av Willie Trottie.