Hopp til innhold

Muitte Mu. Sesongpremiere!

Uke 45 NRK1 lørdag 10. november kl. 22.15

Joik er tilbake som lørdagsunderholdning på NRK. Seks etablerte artister skal gjennom tre dager lære seg å joike. Sammen med en mentor komponerer de en joik til en person som står artisten nær. Først ut er Alexander Rybak.

Montasje med deltakerne i Muitte Mu sesong 2
Foto: Johan Mathis Gaup/Camilla Egren Grafikk: Mikkel Sara, Miksapix interactive

Joik er den tradisjonelle samiske musikkformen, og denne formidlingstradisjonen hører til Europas eldste folkemusikkformer. For å kunne joike må man beherske visse teknikker, og dette har de seks etablerte artistene nå tre dager på å lære seg. Mentorene er erfarne joikemestre.

Nytt i denne andre sesongen av «Muitte Mu - Husk meg» er at joikemottakerne vet at de skal få en joik. Vi får se hvordan de gleder seg til å høre hvordan artisten klarer å formidle dem som person.

– Joiken har fått mye oppmerksomhet blant tv-seere etter å ha blitt tatt inn som sjanger i Stjernekamp. De som har kost seg med det programmet, kan glede seg til å oppleve joiken på en annerledes måte i Muitte Mu, sier prosjektleder Wenche Marie Hætta i NRK Sápmi.

Hun forteller at artistene som deltar i denne sesongen blir satt på litt andre prøver enn kun joiketeknikker og stemmebruk. Fysiske aktiviteter får dem til å finne andre veier inn i joikens verden enn de kanskje hadde tenkt seg.

– Det er spennende å se hvordan profesjonelle norske artister som ikke har særlig kjennskap til joik fra tidligere kan lære hvordan man kan tonesette en følelse og en historie, sier Hætta.

Her er årets seks deltakere:

Alexander Rybak

Alexander Rybak representerte Norge under «Eurovision Song Contest» for andre gang tidligere i år. Han opplevde å føle seg annerledes og utenfor da han flyttet til Norge som barn. Det tok tid før han ble akseptert for den han var på skolen og følte at han kunne være seg selv. Alexander ønsker å joike dem som føler seg utenfor og usynlige. Hans joikementor er joikeprofessor og spellemannprisvinner Frode Fjellheim.

Adrian Angelico

Adrian beundrer sin lillesøster Pernille for den styrken hun har og skal joike henne. Pernille har i sin ungdomstid vært mye psykisk syk, og feildiagnostisert. Likevel har hun vært til støtte for Adrian, som kom ut som transmann etter å ha skjult den delen av seg selv lenge. Adrians joikementor er Marit Hætta Øverli.

Miia (Mia Brubakken)

Mia har en veldig god venn og samarbeidspartner i sin onkel Joachim. Han har vært en viktig person for henne da hun skulle slå gjennom som artist i USA. Nå ønsker Mia å vise Joachim at han er viktig for henne. Hennes joikementor er Johan Anders Bær, kjent som ekspert i Stjernekamp.

Christian Ingebrigtsen

Christian ønsker å hedre sin far og store forbilde med en joik. Som en takk for all støtte opp gjennom barndom og voksenliv. Christian ser på sin far som en klippe i livet sitt. Hans joikementor er Simon Issát Marainen.

Miss Tati

Tatiana var en litt usikker ung jente da hun kom til Norge. Da hun ble kjent med Irem, fikk hun mer selvtillit til å jobbe med musikk. Nå jobber de sammen, og Irem får en joik fordi hun fortsatt er viktig for Tatiana i hverdagen. Hennes joikementor er Mikkel Gaup.

Ida Maria

Ida Maria gikk gjennom tunge år, der alkoholisme ødela mye for henne som artist. Hennes tidligere turnémanager Becky var en av dem som hjalp henne da hun ble tørrlagt og skulle leve et vanlig liv igjen. Ida Maria ønsker å vise Becky hvor viktig hun er, og derfor får hun en joik. Hennes joikementor er spellemannprisvinner Niko Valkeapää.