Hopp til innhold

Legens dødelige eksperimenter (1:3)

Uke 15 NRK2 mandag 10. april kl. 19.45

«Den gale kirurgen», Paolo Macchiarini, har sjarmert hele den medisinske eliten i Sverige. På NRK2 kan du se dokumentarserien om ham.

Lege med maske

Legen Paolo Macchiarini er anklaget for forskningsfusk og for å bruke dødssyke pasienter som forsøkskaniner.

Foto: SVT

Macchiarini anklages for å bruke dødssyke personer som forsøkskaniner. Selv mener han at han er i ferd med å løse en av medisinens store gåter. Den kontroversielle legen ble i 2014 beskyldt av fire leger ved Karolinska Institutet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør.

Han er kjent for å elske medias oppmerksomhet, men etter skandalen har han det siste året fullstendig unngått journalisters kritiske spørsmål.

Fulgt av TV-team

Likevel har han sluppet et svensk undersøkende TV-team fra SVT innpå seg og gitt dem et eksklusivt innblikk i hele den verdenen av organtransplantasjoner og stamcelleforskning som han har bygget opp ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm og i russiske Krasnodar.

Han beskyldes for ulovligheter, men har samtidig visjoner store nok til å redde millioner av mennesker. Macchiarini mener nemlig at vi snart kan fremstille menneskelige organer på kunstig vis.

Er han et geni eller en bedrager? En forsker på veg til å løse en av medisinens store gåter, eller hjernen bak en av de verste medisinske skandalene i Sverige noensinne?