Minister sparker universitetstopp etter kirurgskandale

Den svenske forskningsministeren, Helene Hellmark Knutsson, bytter ut hele styret ved Karolinska institutet i Stockholm etter en kritisk rapport om ansettelsen av skandalekirurgen Paolo Macchiarini.

Paolo Macchiarini

Kirurgen Paolo Macchiarini fikk mye omtale i 2011 etter å ha gjennomført verdens første kunstige luftrørtransplantasjon.

Foto: Lorenzo Galassi / Ap

I tillegg får daværende rektor ved Karolinska institutet, Harriet Wallberg, som ansatte Macciarini, sparken fra sitt verv som øverste leder for de svenske universitetene og høyskolene.

– Skandale er riktig ord. Det har gått veldig dårlig med flere pasienter. Karolinska institutet har ikke forstått hva det vil si å være en statlig myndighet, sier utdanningsministeren Helene Hellmark Knutsson, ifølge Expressen.

– Dårlig lederskap

Rapport påpeker nonchalanse, dårlig lederskap og slurv ved ansettelsen av Macchiarini.

Konklusjonen etter den eksterne granskingen knyttet til sykehusets rolle i ansettelsen av den italienske kirurgen, ble lagt fram mandag. Granskingsleder Sten Heckscher peker på at det må stilles spørsmål om hvordan den italienske kirurgen i det hele tatt kunne bli ansatt.

– Jeg har aldri sett maken til negative referanser. Han er for eksempel tidligere blitt omtalt i italienske medier, og han har tidligere blitt fradømt en stilling i Firenze for manglende kompetanse. Man burde tenke seg om når man ser sånne referanser, sier utredningslederen.

I 2011 forklarte Macchiarini hvordan en ny revolusjonerende behandling kan å gi pasienter et nytt strupehode. Ved hjelp av stamceller, ville kroppen ikke avvise det kunstige strupehodet. Men flere av pasientene døde etter behandlingen.

Pasienter døde

Den eksterne granskingen av ansettelsen av Macchiarini ble lagt fram uken etter en annen granskingsrapport om kirurgens virksomhet ved Karolinska Universitetssjukhuset.

Professor Kjell Asplund konkluderte da med at Macchiarini er direkte ansvarlig for at tre pasienter fikk operert inn kunstige luftrør, skriver NTB.

Han pekte også på at topplederne ved Karolinska Universitetssjukhuset sitter med det overordnede ansvaret for at to av pasientene senere døde.

Macchiarini ble i 2014 anklaget av fire leger ved Karolinska institutet for å ha fusket med forskningsartikler som handler om kunstige luftrør.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt