Kongelige fotografer: Dronning Mauds album (1:2)

Uke 52 NRK1 mandag 26. desember kl 19.45

Hun var prinsesse av Storbritannia, giftet seg med en dansk prins og endte opp på Norges trone. I dokumentaren "Dronning Mauds album" åpner Det kongelige hoff i Oslo for første gang sin store fotosamling.

Dronning Mauds album

Den danske prins Carl og den engelske prinsesse Maud med prins Alexander i dåpskjolen. Fotografert på Appleton House i Norfolk i august 1903. To år senere var de blitt Norges første kongefamilie siden middelalderen, som kong Haakon VII, kronprins Olav og dronning Maud.

Foto: De kongelige samlinger, Oslo

- Jeg må klype meg i armen for å se om det er sant, skrev dronning Maud i et brev like etter kroningen i Norge i 1905.

Det kom som en overraskelse på alle at Det norske Storting henvendte seg til prinsesse Maud og prins Carl da de trengte ny konge etter at unionen med Sverige ble oppløst i 1905. Den danske prins Carl hadde riktignok svensk mor, prinsesse Louise av Sverige, datter av den svenske kong Karl XV. Hun giftet seg inn i det danske kongehus og ble mor både til en dansk og norsk konge.

I dokumentaren "Dronning Mauds album" kommer vi helt på innsiden av både den norske, svenske og danske kongefamilien.

Det er som en stor, historisk skatt åpner seg, og vi kan følge prinsesse Maud og senere dronning Maud over alt hvor hun var med sine kameraer. Som ivrig amatørfotograf tok hun så mange bilder at det kan minne om måten mobiltelefoner brukes i dag. Disse bildene er aldri tidligere blitt vist offentlig. Sammen med en lang rekke unike gjenstander fra De kongelige samlinger i Oslo kaster bildene nytt lys over den engelske prinsessen og den danske prinsen som ble Norges nye konge og dronning i 1905.

Les mer om dronning Maud og dokumentaren