Kampen om Nilen (2:3)

Uke 36 NRK1 tirsdag 2. september kl 21.30

Bli med inn til området som er kjent som hjertet av Afrika, der eventyrere som Speke, Stanley og Livingstone jaktet på Nilens kilde.

Kampen om Nilen

Terje Tvedt og en lokal politioffiser ved Nilens kilde i Rwanda.

Foto: Erik Hannemann / Panopticon AS

Vi skal reise til kilden av Den Hvite Nil, en liten bekk som renner i grenselandet mellom Rwanda, Kongo og Burundi. Disse og en rekke andre land deler interesser i Nil-vassdraget. Nå har de bestemt seg for å bruke vann fra Nilen til egen utvikling.

Første stopp på reisen til kilden er Sør-Sudan, som ble løsrevet fra Khartoum og resten av Sudan så sent som i juli 2011. Her møter vi landbruksministeren, Anne Itto. Hun forteller at Nilen er enormt viktig for det nye landet, som er større enn Frankrike og Be-Ne-Lux-landene til sammen.

Uganda og Rwanda

I Uganda skal vi blant annet til Victoria-sjøen, verdens nest største innsjø. Dette gigantiske innlandshavet er en viktig kilde til Nilen.

I 1994 erklærte den ugandiske regjeringen deler av Viktoria-innsjøen som katastrofeområde. Tusenvis av lik fløt rundt i sjøen etter folkemordene i Rwanda. På makabert vis ble verden gjort kjent med at også det lille landet Rwanda var en del av Nilvassdraget.

I hovedstaden Kigali forteller landets omstridte president Paul Kagame om grepene som er blitt gjort for å løfte det herjede landet etter folkemordene i 1994.

Rwanda har på kort tid blitt et av de reneste landene på det afrikanske kontinentet, og de har store utviklingsplaner. Lille Rwandas målsetning er å bli den “afrikanske gorilla” for det 21. århundre, og det er vannet fra Nilen som skal være med og bidra til dette. Også her er omkvedet at Egypt ikke lenger kan ha enerett på vannet fra Nilen.