Hopp til innhold

Kampen om Nilen (1:3)

Uke 35 NRK1 tirsdag 26. august kl 21.30

Nilen er livets åre for millioner av mennesker der den renner gjennom 11 land. Men den er også en kilde til konflikt og kamp om ressursene. I "Kampen om Nilen" blir vi med på en spektakulær reise i den sagnomsuste elvens historie og nåtid.

Kampen om Nilen

Nilen er verdens mest myteomspunne og omstridte elv. Her ved Aswan, sør i Egypt.

Foto: Erik Hannemann / Panopticon AS

Professor Terje Tvedt ved Universitetet i Bergen har forsket i 30 år på Nilen. Elven renner gjennom 11 land hvor befolkningsvekst, ny teknologi og miljøendringer gjør kampen om vannet stadig mer desperat. Den arabiske våren med etterfølgende ustabilitet i Egypt, og etableringen av et helt nytt land i Sør-Sudan, har tilspisset konflikten.

Fra Middelhavet til hjertet av Afrika

I denne dokumentarserien tar Tvedt seerne med på en reise gjennom det gigantiske elvesystemets historie og nåtid, i møte med mennesker og statsledere, fra utløpet i Middelhavet til den hvite Nilens kilde i hjertet av Afrika. Han søker svar på hvordan konflikten kan avsluttes før det er for sent.

Terje Tvedt er en av verdens fremste eksperter på vannets betydning for utviklingen i ulike samfunn. Han sto bak "En reise i vannets historie" på NRK i 1997, en praktserie som er vist i over hundre land og har vunnet en rekke priser. Senere kom oppfølgeren "En reise i vannets fremtid", som vant Gullruten for beste dokumentar i 2008. I fjor gav han ut bokverket "Nilen – historiens elv", som har fått strålende mottakelse.

Kampen om Nilen

Professor, forfatter og filmskaper Terje Tvedt tar oss med på en reise i Nilens historie og nåtid.

Foto: Erik Hannemann / Panopticon

Tre klimasoner

Nilen krysser 33 breddegrader og tre klimasoner, sildrer i urskoger der sollyset aldri når, styrter ned vulkanske fjell på Afrikas Horn, og renner ut av gigantiske sjøer i hjertet av Afrika og gjennom verdens største sump i Sør-Sudan. Den snor seg lenger enn noen annen elv gjennom en nådeløs og tørr ørken.

Nilvannet har vært del av de mest storståtte prosjekter. Det fraktet steinene til pyramidene og ga grunnlaget for det faraoiske og romerske Egypts velstand, for den kristne statsdannelsen i Nubia, for de statsløse samfunn i Sør-Sudan og for noen av de mest storslåtte forsøkene på menneskets kontroll av naturen. Og den har skyllet med seg tegn på barbari, kriger og folkemord, fra lenge før dronning Kleopatra druknet sin bror, ektemann og rival i Nilen og til titusener av lik fløt ned elven etter folkemordene i Rwanda på midten av 1990-tallet.

På dens bredder har Tutankhamun og Cæsar, Churchill og Bill Clinton, Nasser og Bin Laden skapt verdenshistorie. Nå er den post-koloniale epoken over, samtidig som Afrika bryter ut av bildet det har vært fanget i. Derfor endres nå kampen om makten over Nilen radikalt. Det vil få globale konsekvenser.

Episode 1: Skapt av Nilen

I den første episoden reiser vi ut i ørkenen og ser hvordan Egypt, i det aller varmeste og tørreste området på vår klode, ble skapt av Nilen. Vannet fra elven som hver høst flommet ut av en regnfri ørken, skapte et av de mest fruktbare områdene i verden - og en av historiens største sivilisasjoner.

Men Egypt, som har alltid har eksistert på Nilens nåde, er svekket av indre
uro. Maktbalansen i regionen er i bevegelse. Etiopia har slått seg sammen med de andre statene lenger opp i vassdraget – Burundi, Kongo, Rwanda, Tanzania og Uganda – og presser på for å omskrive en traktat fra 1959 som gir Egypt retten til det meste av Nil-vannet.

Vi reiser også til Sudan, til det store, myteomspunne området som kalles Nubia. Sudan har realisert store vannkraftprosjekter på Nilen. Lederne i Khartoum vil endre landet, og gjøre det til Midtøstens kornkammer. For å nå dette målet, må de temme Nilen og ta ut mer vann enn hva de gamle avtalene med Egypt gir dem rett til. Men det vil det nye lederskapet i Kairo aldri godta.