Hopp til innhold
Info fra NRK

Jordbrukerne

Dramaserien «Jordbrukerne» følger en gruppe unge menn fra Oslos østkant, som flytter til en gård i billedskjønne Telemark. Her har de helt andre planer enn å drive landbruk.

Jordbrukerne

Hina Zaidi, Ayaz Hussain, Jonas Strand Gravli, Arben Bala og Nader Khademi.

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

«Jordbrukerne» er på 8 episoder og har premiere 28. oktober i NRK TV og på NRK1 kl 22.05.

Om «Jordbrukerne»

Marwan har mistet kjæresten sin i en bilulykke. Når hennes foreldre vil ha omsorgen for deres felles datter Kiki, bestemmer han seg for å kidnappe henne til Iran, der faren hans bor. Men de falske passene blir forsinket, og plutselig trenger de et sted å gjemme seg.

Marwan søker tilflukt hos barndomskameraten Adil, som skal flytte til en idyllisk bondegård i Telemark sammen med Khabib og Tariq.

Jordbrukerne

Ayaz Hussain, Arben Bala, Erika Strand Mamelund, Nader Khademi og Jonas Strand Gravli.

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Det Marwan ikke vet, er at Adil og vennene hans har helt andre planer enn bare å passe gården til Tariqs onkel, Håkon, mens han er i Thailand.

Gutta fra Oslo later som de er drevet av en felles interesse for landbruk, men egentlig er de på jakt etter fred og ro til å utføre et oppdrag de har påtatt seg for en utenlandsk organisasjon.

Målet deres er å bruke gården som dekke for å kunne realisere de lyssky planene.

Jordbrukerne

Gutta fra Oslo, Khabib og Knut Tariq (Arben Bala, Jonas Strand Gravli) møter noen av de lokale gutta i Telemark bla . Jarle (André Sørum).

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Ting går ikke helt som planlagt

Livet på landsbygda viser seg å være ganske annerledes enn de unge mennene har sett for seg, og alt fra nysgjerrige naboer og en stor flokk geiter, til et etableringstilskudd fra kommunen putter kjepper i hjulene for dem.

Én ting leder til en annen, og mer eller mindre mot sin vilje ender gutta fra Oslo opp med å gründe Norges første halal gardsysteri.

«Jordbrukerne» er en historie om fellesskap og tilhørighet, og om å finne mening i livet der du minst venter det.

Serien vant to priser under den internasjonale festivalen «Canneseries» 13. oktober: «Beste ensamble» til skuepillerne og «Ungprisen» for beste serie.

Hovedkarakterene

Marwan

Nader Khademi og Erika Strand Mamelund.

Marwan (Nader Khademi) og Kiki (Erika Strand Mamelund)

Foto: Fredrik Stabenfeldt / Rubicon/NRK

Marwan er født i Norge av iranske foreldre, og har vokst opp i Oslo indre øst. Marwan har studert økonomi på BI og har barn med en norsk jente. Barndomsvennene synes Marwan har blitt «for norsk».

Marwans 5 år gamle datter Kiki er en robust og usentimental jente som liker å få ting slik hun vil ha dem. Hun kjenner ingen av pappas venner fra før, men når hun kommer til gården i Telemark, legger hun snart sin elsk på hardhausen Khabib.

Khabib

Arben Bala

Khabib (Arben Bala)

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Khabib er sterk og glad i fysisk arbeid. Tilnavnet har han fått etter MMA-stjernen Khabib Nurmagomedov. Som ung gutt opplevde han krig på nært hold, noe som har satt dype spor. Som lederskikkelse i gruppa vil Khabib ikke la noe komme i veien for oppdraget han og de andre har fått av organisasjonen.

Adil

Ayaz Hussain

Adil (Ayaz Hussain)

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Norsk-pakistanske Adil er Marwans gamle barndomsvenn. Han driver en tekstilbutikk i Oslo sammen med moren og søsteren sin. Adil drømte tidligere om å bli rapper, men har nå lagt musikken helt på hylla. De siste årene er han blitt mer opptatt av religion. Både venner og familie blir overrasket når Adil bestemmer seg for å flytte på landet, siden han er redd for alle dyr - bortsett fra sin elskede katt, perseren Muazzen.

Tariq

Jonas Strand Gravli

Tariq (Jonas Strand Gravli)

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Tariq het opprinnelig Knut Sørensen, og byttet navn da han konverterte til islam for tre år siden. Han har studert kjemi og hatt en del strøjobber, blant annet på apotek. Etter en oppvekst med mor og diverse stefedre i en forstad til Oslo, pleier han nå minimalt med kontakt med familien. Det er derfor uventet at han tilbyr seg å passe gården til onkel Håkon i Telemark, mens Håkon selv er i Thailand.

Andre karakterer

Anisa

Anisa: Hina Zaidi

Anisa (Hina Zaidi)

Foto: Hakon Jarle Sveen / Rubicon/NRK

Lillesøsteren til Adil er en rappkjefta, ung kvinne som ikke lar seg pille på nesen. Anisa elsker skytespill, standup og familien, og hun bærer hijaben med stolthet. Til vanlig jobber hun i familiens tekstilbutikk, men den er stengt for sommeren. Selv om hun er i 20-årene, har Adil et sterkt behov for å passe på lillesøsteren, noe som irriterer Anisa.

Ingeborg

Kristin Grue

Ingeborg (Kristin Grue)

Foto: Richard Florén / Rubicon/NRK

Ingeborg er fra Oslo, men har jobbet som betjent på det lokale lensmannskontoret i tre år. Hun trives godt i Telemark, men syns det kan være vanskelig å holde oversikten over hvem som er i slekt med hvem på det lille stedet. Som ung, singel kvinne syns hun det er flott at det kommer flere mannfolk til bygda.

Otto og Bengt

Jan Sælid og Jamal Sheik

Otto og Bengt (Jan Sælid og Jamal Sheik)

Foto: Rubicon/NRK

Den lokale bussjåføren Otto er skeptisk til nykommerne på Nordigard, først og fremst fordi de ikke har etnisk norsk bakgrunn. Han stoler ikke på at det lokale politiet er årvåkne nok overfor de fremmede, og sammen med sin våpendrager, butikkansatte Bengt, gjør han det til sin oppgave å holde øye med de mistenkelige typene.

Einar

Leif Arild Sanden

Einar (Leif Arild Sanden)

Foto: Rubicon/NRK

Einar jobber i Næringsrådet og brenner for nyskaping og gründing. Når han hører at det er flyttet inn arbeidsføre karer på Nordigard, er han ivrig etter å få formidlet informasjon om de forskjellige støtteordningene de kan søke tilskudd fra.

Oline

Oline og Olivier

Olivier (Olivier Cardot) og Oline (Tiril Pharo)

Foto: Rubicon/NRK

Oline er født og oppvokst i bygda og holder til på nabogården. Hun har en drøm om å starte egen bedrift med håndlaget ost, men mangler et siste tilskudd fra Innovasjon Norge for å komme i gang med produksjonen. Når gutta fra Oslo gjør sitt inntog, blir hun redd for at de spennende nykommerne skal stikke av med Innovasjonsmidlene.

Franske Olivier er i Telemark fordi han falt pladask for Oline. Han jobber deltid som naturfagslærer på den lokale skolen og driver en oste-blogg sammen med kjæresten sin.

Bøtta

John Emil Jørgensrud

Bøtta (John Emil Jørgensrud)

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Bøtta flyttet til Telemark som tenåring for å hjelpe faren sin å drive en søppelplass. Etter 15 år er han fortsatt ikke helt inne i varmen i bygda. Bøtta ser gutta på Nordigard som et maskulint fellesskap han gjerne vil være en del av og strekker seg langt for å gi nykommerne en hjelpende hånd med gårdsdriften.

Jarle

Andre Sørum

Jarle (André Sørum)

Foto: Dag Jenssen / Rubicon/NRK

Jakt og bilkjøring er Jarles foretrukne tidsfordriv. Bortsett fra hunden Aron har han få nære venner. Jarle er ikke glad i utlendinger og misliker at Bøtta omgås gutta på Nordigard.

Frøya

Lena Barth Aarstad

Frøya (Lena Barth Aarstad)

Foto: Rubicon/NRK

Frøya er fra bygda. I studietiden bodde hun et par år i Oslo, men er nå tilbake og jobber som rektor på skolen. Når hun får nyss om at Adil har fortid som rapper, blir hun varm om hjertet, for Frøya simpelthen elsker hiphop.

Leopold

Leopold

Adil, Tariq og Leopold (Dzenan Tarakcija)

Foto: Rubicon/NRK

Leopold er fra Bosnia og jobber som alt-mulig-mann i Telemark. Egentlig har han gått filmskole og har mange ideer, men foreløpig tar strøjobbene all hans tid.

Anwar

Anwar: Benny Achour

Anwar (Benny Achour)

Foto: DAG JENSSEN / Rubicon/NRK

Anwar er Khabibs kontakt i Organisasjonen. Han syns ikke Khabib og de andre fremstår like profesjonelle hele tiden og er bekymret for at de skal rote til oppdraget.

Om serieskaperne

Jordbrukerne er skrevet av Izer Aliu og Anne Bjørnstad.

Izer Aliu mottok Amandaprisen for beste regi for sin spillefilmdebut «Fluefangeren» i 2017. Kortfilmen «Å vokte fjellet» mottok han Amandaprisen for i klassen for beste kortfilm i 2012.

Anne Bjørnstad har blant mye annet skrevet HBO-serien «Beforeigners» (2019) og 2 sesonger av «Lilyhammer» som ble sendt på NRK i 2012 og 2014.

Regi

Izer Aliu (ep. 1, 2, 8), Aurora Gossé (ep. 3, 5, 7) og Brwa Vahabpour (ep. 4, 6) har regi på serien. .

Regi: Izer Aliu ep 1, 2 ,8 Aurora Gossé ep 3, 5, 7, Brwa Vahabpour ep 4, 6