Informasjon fra NRK

Da vi styrte landet (5:6) - En politisk popstjerne

Uke 47 NRK1 søndag 26. november kl. 20.15

Selv med en privilegert bakgrunn var det aldri tvil om at Jens ønsket å jobbe for et solidarisk samfunn med like muligheter for alle. Som AUF-leder fanget han Gro Harlem Brundtlands oppmerksomhet, og det ble spådd at han skulle lede Arbeiderpartiet til storhet. Selv er han åpen om at han liker makt og muligheten til å forandre samfunnet.

Jens Stoltenberg rundt bordet

Episoden om Jens Stoltenberg handler om en varslet statsminister. Han er en av våre lengst sittende statsministere og styrte landet fra 2005 til 2013.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

I 2000 lykkes Jens med å kynisk felle regjeringen til Kjell Magne Bondevik, men ”Den utvalgte” mislykkes i sin første periode som statsminister. Katastrofevalget i 2001 gikk sterkt inn på Jens som fryktet at han hadde ødelagt Arbeiderpartiet for alltid.

Stoltenberg ble gjenvalgt i 2005 og styrte landet frem til 2013. Forvaltningen av den norske oljeformuen står kanskje igjen som den største politiske arven etter Jens.

Privat opplevde han at søsteren, Ninni, ble rusmisbruker. Som minister våket han ved hennes sykeseng og arbeidet med budsjettdokumenter. De levde to vidt forskjellige liv, men forble nære søsken til hun døde.

22.juli 2011 ble både hans barndomsparadis og arbeidsplass angrepet av terror. Jens ble mannen et helt land lente seg på i sorgens stund.

Jens og Kåre

Jens Stoltenberg og Kåre Willoch under innspillingen av middagen på Gamle Logen.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

Erna Solberg er neste og siste statsminister ut i «Da vi styrte landet».

Les mer om «Da vi styrte landet».