Hopp til innhold
Info fra NRK

Da vi styrte landet (1:6) Premiere!

Uke 43 NRK1 søndag 29. oktober kl 20.10

For første gang i historien samles seks norske statsministre rundt samme bord. Over en middag i hyggelig atmosfære forteller de om den gang de styrte landet.

Da vi styrte landet

Våre seks nålevende statsministre skaper TV-historie i høst med «Da vi styrte landet.» Øverst f.v.: Kjell Magne Bondevik, Erna Solberg og Jens Stoltenberg. Nederst f.v.: Kåre Willoch, Gro Harlem Brundtland og Thorbjørn Jagland.

Foto: Agnete Brun/Norsk Fjernsyn

Gro Harlem Brundtland, Kåre Willoch, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Kjell Magne Bondevik og vår nåværende statsminister Erna Solberg er seks av Norges mektigste personer i nyere tid. I den splitter nye serien "Da vi styrte landet" snakker de om den gang de var i begivenhetenes sentrum. For Erna Solbergs del er situasjonen høyst aktuell.

De forteller om vennskapene, kranglene, bragdene og nederlagene. Gjennom deres samtaler, og klipp fra et rikholdig arkiv, kommer vi nært innpå de seks som tok på seg den enorme oppgaven å lede Norge.

Landsmoderen

Gro Harlem Brundtland var Norges første kvinnelige statsminister, men prisen var høy for å bane vei for norske kvinner og forandre landet til et mer likestilt samfunn.

Som ung lege hadde Gro aldri planlagt et liv i politikken. Men abortsaken gjorde henne kjent som en samfunnsengasjert lege, og ut av ingenting fikk firebarnsmoren tilbud om å tre inn i regjeringen.

Gro Harlem Brundtland

Gjennom tre perioder og nesten ti år styrte Gro Harlem Brundtland Norge.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

Veien til toppen i AP var konfliktfylt, og som fersk statsminister måtte hun håndtere den fryktede debattanten fra Høyre, Kåre Willoch. Duellene mellom de to gjorde politikk til stor TV-underholdning på 80-tallet.

Kåre Willoch

Kåre Willoch var tilsynelatende Gro Harlem Brundtlands argeste konkurrent i TV-ruta på 80-tallet. Under middagen møtes de for å mimre om gamledager.

Foto: Agnete Brun / Norsk Fjernsyn

I episoden møtes Gro og Kåre for første gang på mange år rundt middagsbordet. Hvordan vil de snakke om sammenstøtene på 80-tallet? Og hva tenker vår nåværende statsminister Erna Solberg om foregangskvinnen Gro?

Det blir både latter, alvor, innrømmelser og forsoning når landets ubestridte politiske dronning står i sentrum.

I episode to blir vi enda bedre kjent med Kjell Magne Bondeviks liv gjennom to statsministerperioder. Rekkefølge for de neste episodene er: Thorbjørn Jagland, Kåre Willoch, Jens Stoltenberg og til slutt vår nåværende statsminister Erna Solberg.