Øyevitne (1:6)

Uke 43 NRK1 mandag 20. oktober kl 21.30

På en avsidesliggende brakke i skogen blir to 15 år gamle gutter øyevitner til et blodbad. Fire menn blir skutt og drept. De hemmelige følelsene de to guttene har for hverandre, og frykten for gjerningsmannen, gjør at ingen må få vite om det som har skjedd. Guttene lover hverandre å holde tett om det de har sett.

Høstens store, norske krimserie er en thriller om hvordan den trygge hverdagen i et lokalsamfunn trues av internasjonal kriminalitet. Tenåringsguttene Philip og Henning blir øyevitner til fire drap. De hemmelige følelsene de har for hverandre, og frykten for drapsmannen, gjør at de ikke vil fortelle noen om det de har sett. Det fører dem inn i en serie av farlige løgner. At Philips fostermor er lensmann i bygda, setter dem i en ekstra vanskelig situasjon.

Henning (Odin Waage. t.v.) og Philip (Axel Gehrken Bøyum) blir vitner til mord, men tør ikke fortelle om det de har sett.

Høstens storekrimserie «Øyevitne» er en thriller om hvordan hverdagen i et lokalsamfunn trues av internasjonal og brutal kriminalitet.

Philip (Axel Gehrken Bøyum) og Henning (Odin Waage) blir fanget i en serie av farlige løgner når de inngår en pakt om ikke å fortelle noen om drapene de har vært vitne til.

Lensmannen i bygda er Philips fostermor, Helen Sikkeland (Anneke von der Lippe). Hennes rolle gjør at guttene kommer i en ekstra vanskelig klemme når de drepte blir funnet og etterforskningen starter.

Snart viser det seg at saken har forgreninger dypt inn i internasjonal kriminalitet, og at drapsmannen (Per Kjerstad) er ytterst profesjonell. De kriminelle miljøene truer vanlige folks liv. Så lenge øyevitnene er tause, forblir saken uoppklart. Men så forstår morderen at han er sett…

Dramaveteran

Jarl Emsell Larsen

Manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen.

Foto: Kristoffer Sandven / isee.no

Bak «Øyevitne» står manusforfatter og regissør Jarl Emsell Larsen, Norges mest erfarne TV-serieskaper. Han er kjent for noen av NRK Dramas største suksesser, som «Offshore», «Svarte penger, hvite løgner» og «Kodenavn Hunter».

Denne gangen har Emsell Larsen samarbeidet med den velrennomerte danske filmfotografen Lars Vestergaard. Han har blant annet hatt ansvar for dramaserier som «Ørnen», «Rejseholdet» og «Borgen».

«Øyevitne» har allerede møtt interesse fra internasjonale distributører og ble godt mottatt på verdenspremieren under tv-festivalen Séries Mania i Paris, der den var blant de mest sette produksjonene. Alle de nordiske landene har kjøpt serien for visning.

Skuespillerne

De unge talentene Axel Gehrken Bøyum og Odin Waage ble valgt ut til rollene som Philip og Henning på audition i konkurranse med over 600 kandidater.

Anneke von der Lippe ble Norges første Emmy-nominerte skuespiller i i 2005 rollen som helseminister i dramaserien «Ved Kongens bord». Nå havner hun igjen i rampelyset i en storsatsing på NRK. Hennes rolle, lensmann Helen Sikkeland, er en Kripos-etterforsker som bryter opp og flytter ut på landet sammen med ektemannen Sven (Bjørn Skagestad) for å få et roligere liv. Men den brutale drapssaken snur alle planer på hodet.

Øyevitne

Anneke von der Lippe spiller lensmann Helen Sikkeland i NRK Dramas thriller 'Øyevitne'.

Foto: NRK

Per Kjerstad er en erfaren teaterskuespiller, men et nytt bekjentskap for de fleste tv-seere. I «Øyevitne» møter vi ham i en ledende rolle som den kaldblodige morderen.

Tobias Santelmann (Kon-Tiki, Hercules) og Yngvild Støen Grotmol (Schmokk) spiller politimakkere som arbeider med organisert kriminalitet i avdelingen for Special Operations.

Fra Sverige kommer unge Tehilla Blad (Menn som hater kvinner, Skyggesiden). Hun spiller den traumatiserte ungjenta Zana, mens Mahmut Suvakci (Snabba Cash) spiller hennes far.

Tehilla Blad

Svenske Tehilla Blad spiller Zana i Øyenvitne.

Foto: Thomas Ekström / NRK

I andre roller ser vi Fridtjov Såheim og Marianne Mørk-Larsen som Odins foreldre. Mariann Hole spiller Camillas søster Siri, som sliter med rusproblemer. Far og sønn Reidar Sørensen og Kim Sørensen spiller medlemmer av den fiktive MC-klubben Sixers. Rollen som Philips biologiske mor spilles av Cecilie Mosli.

Øyevitne - komplett rolleliste

Musikken

Musikken i serien er laget av Geir Bøhren og Bent Åserud. De to har gjennom årenes løp komponert filmusikken til nærmere 40 filmer og tv-serier.

Hør tittellåten her:

Denne gangen har de med seg Shaun Bartlett på signaturmelodien «Saviour Unknown». Han har også skrevet teksten til sangen. Shaun Bartlett begynner å bli en kjent og populær artist her til lands. Han har en lang rekke konserter bak seg og har nylig utgitt sitt tredje soloalbum, "Green Means Walk Red Means Run".