NRKs verter i høytiden

– Det føles som om jeg deler ut gaver, sier Ingvild Helljesen om det å presentere NRKs julemeny. Hun skal lose oss gjennom kvelden på julaften, 1. og 2. juledag - og en kveld senere i romjulen også. Og idet vi går over i det nye året, kanskje er det et nordnorsk dikt Hilde-Yvonne Smelror skal lese for oss? Damene er to av NRKs ambassadører når vi går inn i årets julehøytid.

Hilde-Yvonne Smelror og Ingvild Helljesen

Hilde-Yvonne Smelror og Ingvild Helljesen gleder seg til å feire jul og nyttår med seerne.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Tilbakemeldinger fra seere forteller at kanalvertene spiller en viktig rolle for dem, ikke minst i jule- og nyttårshelgen, og det hender at det tikker inn hilsener som «Så hyggelig at vi kan feire jul sammen!» og «Takk for at du er en del av min julefeiring!»

Ingvild Helljesen

Å presentere NRKs programmer i julen, er som å dele ut gaver, sier Ingvild.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Selv føler Ingvild et sterkt fellesskap med seerne.

– I høytider generelt, og i julen spesielt, forsterkes nok den «sosiale» delen av jobben vår, sier hun.

– Jeg får bidra til å skape julestemning for enormt mange mennesker og være en som folk kan dele opplevelsene med. Jeg er der jo på direkten. Jeg er heldig som får komme på julebesøk til så mange.

Ingvild synes det er en ære å få ønske det norske folk god jul, på vegne av alle i NRK, når julen ringes inn over hele landet julaften klokken 17.00. I Hovedkontrollen er det hyggelig stemning blant staben som er på jobb.

– Alle har pyntet seg litt ekstra og bidrar til den gode stemningen. I løpet av kvelden finner vi litt fellestid hvor vi kan spise julemiddag sammen. Det er ribbe som står på menyen julaften. Jeg tror det synes på skjermen også at vi har det hyggelig på jobb. Det er ofte travle vakter kveldstid, så det er fint å kunne stoppe opp litt og feire julekvelden med kolleger.

Ingvild er datter av mangeårig NRK-journalist Geir Helljesen. I 1991 laget han «Og det skjedde i de dager" med kunstneren Jakob Weidemann, et program som tidligere, i mange år, ble sendt på NRK1 like før Sølvguttene sang julen inn.

– Dette vesle programmet er noe av det aller vakreste jeg vet, sier Ingvild som ble kanalvert i 1998.

– Ekstra spesielt for meg var det å presentere pappas fine program som det siste jeg gjorde før jeg gikk av dagvakt julaften, julekveldsverten overtok og jeg kunne kjøre hjem til pappas pinnekjøttmiddag, sier Ingvild og avslutter:

– Jeg tror veldig mange har fine TV-minner fra NRK-julen. Tradisjonsprogrammer som «Tre nøtter til Askepott» og «Sølvguttene synger julen» inn setter oss i den virkelig gode julestemningen. Sånn er det for meg også. I tillegg gleder jeg meg til "Norge Rundts julespesial" og "Julefavoritter med Helene Fischer" om kvelden julaften, og første juledag håper jeg mange får med seg "Året med Kongefamilien 2016" og "Julegalla fra Grieghallen!"

Hilde-Yvonne er vert nyttårsaften

Hilde-Yvonne Smelror begynte som kanalvert i 2014, og i år er det andre året på rad hun skal geleide oss gjennom nyttårsaften.

Hilde-Yvonne Smelror

Hilde-Yvonne gleder seg til å feire nyttår med hele landet.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

– Det er alltid stas å sette over til kongens tale klokka 19.30, sier den blide nordlandsjenta.

– Og det er ekstra spennende fordi det må skje helt på sekundet ettersom talen er i samsending med TV2.

Også staben som er på vakt nyttårsaften, rekker et festmåltid i løpet av kvelden, og denne gangen er det duften av pinnekjøtt og kålrabistappe som preger spiserommet.

– Det er alltid god stemning hos oss, men ekstra trivelig på høytidsdager, sier Hilde-Yvonne.

I god tradisjon skal hun lese et dikt for oss, men foreløpig har hun ikke bestemt hvilket. Kanskje blir det av en nordnorsk forfatter? Sikkert er det at hun skal fremføre diktet like før klokken slår midnatt og hun endelig kan ønske det norske folk god nytt år.

– Jeg gleder meg til å feire nyttår sammen med mine kolleger i NRK og sammen med resten av landet, sier Hilde-Yvonne som vi i år også får møte i kveldssendingen 1. nyttårsdag.

Les om NRKs jule- og nyttårsprogrammer.