NRK Meny
Normal

NRK-drama selger i utlandet

Den tyske allmennkringkasteren ARD startet året med å sende NRK-thrilleren «Mammon» på sin hovedkanal Das Erste. Det er nå klart at også «Øyevitne» skal gå på tysk TV.

Øyevitne

Thrilleren 'Øyevitne' blir godt mottatt også i utlandet og er nå klar for tysk TV. Øverst t.v. Odin Waage og Axel Gehrken Bøyum, t.h. Anneke von der Lippe. Nederst t.v. Tehilla Blad, t.h. Yngvild Støen Grotmol.

Foto: Thomas Ekström / NRK

Dermed er krimdramaet «Øyevitne» nå solgt til alle de nordiske land, Tyskland, Belgia, Nederland og Luxemburg i tillegg til noen mindre territorier rundt om i verden. Samtidig er rettigheten til å lage ny innspilling av manuset solgt til flere store produsenter i blant annet England, Frankrike og HBO Europa. Også i USA er det forhandlinger med flere interessenter.

Godt dramaår

Ivar Køhn

NRKs dramasjef Ivar Køhn spår et godt år for norsk TV-drama i 2015.

Foto: Ole Kaland, NRK / NRK

– 2014 var et godt år for norsk TV-drama i internasjonal sammenheng, sier NRKs dramasjef Ivar Køhn. – Våre egne produksjoner «Mammon», «Øyevitne» og «Kampen for tilværelsen» har alle blitt solgt utenfor Norge, og alle har møtt stor interesse på festivaler og i utenlandsmarkedet.

«Mammon» er hittil solgt til 17 land, og vant i høst pris både for beste miniserie og beste regi i den prestisjefylte Seoul International Drama Awards. «Kampen for tilværelsen» er nominert til Prix Europa. «Øyevitne» ble rangert blant de tre mest populære programmene på TV-festivalen Séries Mania i Paris sommeren 2014. Det har også vært stor interesse for «Kampen om tungtvannet», som hadde premirere på NRK1 4. januar. Serien er plukket ut til å delta på den franske TV-festivalen FIPA. Den er allerede solgt til 15 land, blant annet til Frankrike, Danmark og USA.

Priser til "Mammon" i Seoul

'Mammon'-produsent Vegard Stenberg Eriksen og regissør Cecilie Askeland Mosli mottok priser under Seoul International Drama Awards.

Foto: NRK

– Det er gledelig å se at norsk drama generelt er i ferd med å etablere seg i øverste divisjon for europeiske TV-serier, sier Ivar Køhn. – Dramakonventet på Losby forrige uke viste at norske serier produsert for både NRK, TV2 og TVNorge møter stor interesse i markedet og hos publikum. Og trenden fortsetter. Jeg tror at 2015 vil bli et veldig positivt år for alle som jobber med TV-drama i Norge, spår Køhn.

Kritikerros

Hver episode av «Øyevitne» hadde gjennomsnittlig 725 000 seere på direktesendt TV, i opptak og på nett i løpet av de første ukene, mens rundt 460 000 fulgte «Kampen for tilværelsen». Begge serier fikk strålende mottakelse av TV-anmelderne. I oppsummeringer av TV-året 2014 valgte mange kritikere å løfte fram «Kampen for tilværelsen» som en av de ti beste (og eneste norske) TV-seriene på norsk TV i 2014. Serien kommer med nye episoder i 2015.

Fra Kampen for tilværelsen

'Kampen for tilværelsen' med Bartek Kaminski i hovedrollen var blant kritikernes favoritter i 2014. Sesong 2 vises i 2015.

Foto: Thomas Ekström / NRK

Se "Øyevitne" i NRKs nett-TV

Se "Kampen for tilværelsen" i NRKs nett-TV