Hopp til innhold
Info fra NRK

NRK Sørøst og Brennpunkt: Instukids

De kom for å få hjelp, men ble rusavhengige. Barn og unge forteller om kort vei til piller og sprøyter på norske barnevernsinstitusjoner.

Øverst til venstre på bakgrunnsbildet er et portrett av Mathilde Hellum, til høyre bakhodet til en jente. Over bakgrunnsbilde ligger fire bilder. Det første er av en tablett på en tunge, det andre av et pillebrett, det tredje av en pose med en hjerteformet tablett og på siste bildet er det en sprøyte.
Grafikk: NRK

Premiere onsdag 24. april

På nettet kaller de seg «instukids», barn og unge som bor eller har bodd på barnevernsinstitusjon. I arbeidet med dokumentar på nett og TV har NRK vært i kontakt med hundre institusjonsbarn som har delt åpent om rus og barnevern på sosiale medier.

I serien blir vi nærmere kjent med noen «instukids».

Vanskelig å få hjelp

«Sara» (13) får alvorlige psykiske problemer. Foreldrene frykter for livet hennes. Hun trenger hjelp hele døgnet, men i psykiatrien er det få plasser, og hun flytter etter hvert på en barnevernsinstitusjon.

Både foreldrene og Sara håper at dette kan være redningen, men Saras problemer forverrer seg. Som selvmedisinering begynner «Sara» å ruse seg.

Vi møter også 21 år gamle Mathilde Hellum. Hun bodde på barnevernsinstitusjon fra hun var 15 til 17 år. Institusjonene klarte ikke å hjelpe henne, og hun begynte å ruse seg. Rusproblemene følger henne fortsatt.

Samtidig er hun leder for et ungdomsutvalg som skal peke på hva som ikke fungerer på norske barnevernsinstitusjoner i dag og komme med forslag til løsninger.

Sårbare barn

Barn som bor på barnevernsinstitusjon utsettes for mange farer i jakten på rus. I dokumentarserien blir vi også kjent med 16 år gamle «Ronja». To av de traumatiske opplevelsene hun har vært gjennom, skal opp for retten.

Hvordan kan barn bli rusavhengige mens de bor på barnevernsinstitusjon? Og hva er konsekvensene av det? Det er noen av spørsmålene serien reiser.

Instukids består av fire kapitler på nett som presenteres på en nyskapende måte og fire episoder på TV. Alt blir tilgjengelig for publikum 24. april på NRK.no og i NRK TV. På NRK1 sendes første episode 25. april kl. 20.00.

Les saken om Sara:
Barnet i rusgata

Se Brennpunkt-dokumentaren:

13 år gamle Sara slutter å spise, og rømmer hjemmefra. De fortvilte foreldrene håper hun kan få hjelp på en barnevernsinstitusjon.

13 år gamle Sara slutter å spise, og rømmer hjemmefra. De fortvilte foreldrene håper hun kan få hjelp på en barnevernsinstitusjon.