Hopp til innhold
Info fra NRK

Bli kjent med denne historiske gjengen

Mange av dem har opplevd utfordringer med å passe inn i hverdagen. I den nye NRK-serien «Gigantene» blir en gjeng kortvokste satt sammen til et nytt lag som skal representere Norge i fotball-VM.

Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik.

Øverst fra venstre: Brage Tønsager, Thomas Daae, David Pain, Emil Jonasdal Johannessen, Geir Atle Apeland, Ole Martin Årst (trener). Nederst fra venstre: Christina Wathne, Maria Eide-Kvalvaag, Fredrik Myrenget, Hedda Eliassen, Miriam Jasmin Vik.

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Premiere: Tirsdag 16. april på NRK1 og i NRK TV

– Det har vært helt fantastisk å få muligheten til å være med på dette laget. Jeg føler meg så heldig og takknemlig. Det å kunne spille fotball med andre mennesker på samme nivå gjør det mulig for meg og de andre å føle på mestring og tilhørighet. Vi har alle utfordret oss selv på hver vår måte, sier Miriam Jasmin Vik.

Hun er en av spillerne på det første norske laget som har deltatt i fotball-VM for kortvokste. Mesterskapet var en del av World Dwarf Games i Köln i Tyskland i fjor sommer.

I denne dokumentarserien følger vi gjengen fra de møtes for første gang som et lag til de deltar i VM. I løpet av denne tiden trente spillerne kontinuerlig for å være best mulig rustet til å representere de norske fargene på banen.

– Det har vært veldig fint å være med på dette prosjektet. Jeg ble veldig spent etter at jeg takket ja til å delta, men det viste seg å være både kult og lærerikt. Det var stort å representere Norge, men det var like moro å bli kjent med nye folk. Ikke minst å se at det er kortvokste rundt omkring i verden som trener for å bli best, sier Geir Atle Apeland, som også er en del av laget.


Trenes av Ole Martin Årst

Prosjektet er et samarbeid mellom NRK, Teddy TV og Norsk Interesseforening for Kortvokste (NiK). Gjennom seks episoder får publikum innsikt i hvordan det er å leve som kortvokst. Det blir et nært møte med menneskene, oppturene de har hatt og motgangen de har møtt på. Men først og fremst blir det fokus på alt de klarer å få til.

Det var ikke hvem som helst som fikk i oppgave å gjøre gjengen klare til å spille i fotball-VM. Laget ledes av tidligere landslagsspiller og utenlandsproff Ole Martin Årst.

– Da Teddy TV ringte og la frem ideen, var det noe umiddelbart i meg som sa at dette ville jeg være med på. Grunntanken om at aktivitet og idrett skal være for alle, er noe som alltid har vært viktig for meg. Derfor sa jeg vel ja nærmest på direkten. I tillegg skal jeg vel være så ærlig og si at dette var min eneste sjanse til å bli landslagssjef, sier Årst og ler.

Ole Martin Årst

Ole Martin Årst er hovedtrener for «Gigantene».

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Tromsøværingen visste ikke spesielt mye om mennesker med diagnosen kortvokst på forhånd. Det gjorde denne opplevelsen ekstra spesiell for ham.

– Det har gitt meg enormt mye å få være med på dette. Det å bli kjent med spillernes utfordringer og diagnoser har vært veldig lærerikt og interessant. Det at vi sammen har fokusert på de tingene de kan få til og ikke på begrensningene, har også vært med på å åpne øynene mine for flere ting i livet.

Produksjonen er svært fornøyde med å ha Årst på dette.

– Vi er veldig glade for å ha fått med Ole Martin Årst som landslagstrener. Han har lidenskap for fotball og for mennesker, og det ble full klaff mellom trener og landslag fra første samling. Ole Martin beskriver jobben som den mest betydningsfulle han noen gang har hatt, og det sier ikke lite, sier Jan Egil Ådland, prosjektredaktør i NRK.

Fokus på tilrettelegging og inkludering

Laget består av spillere med ulike erfaringer med fotball. Noen av dem hadde aldri spilt tidligere. Andre prøvde seg da de var yngre, men måtte slutte fordi idretten ikke var tilpasset dem.

Nå har de blitt en del av en arena hvor de andre har like forutsetninger som dem selv. En tanke bak prosjektet var å ha fokus på tilrettelegging og inkludering.

– Gigantene er en serie som handler om mot, samhold og mestring. Mange faller utenfor vanlige tilbud om organisert idrett på grunn av at man på et eller annet vis skiller seg litt ut. Med denne serien ønsker vi å bidra til forståelsen av at sport er for alle. Samtidig blir vi kjent med en veldig fin og inspirerende gjeng som har noen utfordringer folk flest kanskje ikke tenker så mye over, sier Ådland.

Prosjektet har satt sine spor hos de involverte.

– Viktigst av alt er at jeg har blitt kjent med elleve fantastiske mennesker som er like unike og forskjellige som alle andre, uavhengig om en har en diagnose, handikap eller ikke har noen av delene. Det var rett og slett en helt rå opplevelse å være med på, sier Årst.

Dette er spillerne i serien

Christina Wathne (21), Jar

Christina Wathne

Christina Wathne

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Christina var ikke interessert i fotball eller trening da dette prosjektet begynte. Denne blide jenta tar en bachelorgrad i skuespill ved Høyskolen Kristiania.

David Pain (52), Oslo/Storbritannia

David Pain

David Pain

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

David er opptatt av fotball og er en lidenskapelig Arsenal-fan. Han jobber i dag i Tidal og har en fortid som casting director i BBC. Han jobber også som skuespiller og har hatt roller i både inn- og utland. Her hjemme har han blant annet vært å se i TV 2-serien «Føkkings Fladseth».

Geir Atle Apeland (24), Bryne

Geir Atle Apeland

Geir Atle Apeland

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Geir Atle er maskinfører og en aktiv fyr i KRIK. På jobb kjører han tunge maskiner som er ombygd og spesialtilpasset ham. Han er en naturlig ledertype.

Miriam Jasmin Vik (21), Svelgen

Miriam Jasmin Vik

Miriam Jasmin Vik

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Miriam studerer til å bli barnevernspedagog på NTNU. De aller fleste kortvokste har akondroplasi, men Miriam har en enda mer sjelden diagnose. Hun har Akromesomelisk dysplasi, med undertypen Maroteaux-type. Hun har aldri møtt noen som har samme type kortvoksthet som henne.

Maria Eide-Kvalvaag (20), Kristiansund

Maria Eide-Kvalvaag

Maria Eide-Kvalvaag

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Maria er fra Kristiansund og går på Danvik folkehøyskole i Drammen. Hun har vært gjennom forlengelser i sin barndom, noe som er både kontroversielt og smertefullt. Hun har erfaring med å manøvrere seg i datingmarkedet på Tinder som kortvokst.

Thomas Daae (22), Kolbotn

Thomas Daae

Thomas Daae

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Thomas studerer på BI og er veldig aktiv. Han kjører ski, stuper, dødser og finner på andre ting han synes er morsomt. Kolbotn-gutten er profesjonell utøver i alpint.

Fredrik Myrenget (24), Trondheim

Fredrik Myrenget

Fredrik Myrenget

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Fredrik er en tøff trønder som er glad i å game. Han ønsker å bli lege, kirurg eller proff gamer. Han kommer fra en fotballfamilie, er selv opptatt av fotball og har mye kunnskap om idretten. Fredrik har en historikk med ryggoperasjoner som i sin tid førte til at han sluttet med idrett.

Alexander Karlsen El Younoussi (27), Fredrikstad

Alexander Karlsen El Younoussi

Alexander Karlsen El Younoussi

Foto: Teddy TV

Alexander jobber som skuespiller. Han har erfaring med å bli castet til spesielle roller som nisse på grunn av høyden hans. Selv ønsker han å spille helt andre roller. Alexander drømmer om å komme inn på teaterhøyskolen og har kommet til siste opptaksrunde der tidligere. Han er også politisk engasjert.

Emil Jonasdal Johannessen (19), Bergen

Emil Jonasdal Johannessen

Emil Jonasdal Johannessen

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Emil er en kreativ type som skriver, tegner og spiller skuespill. Han drømmer om å bli regissør når han blir eldre. Han gledet seg til å spille på et fotballag hvor høyden ikke er en hindring. Han går nå på Danvik folkehøyskole i Drammen.

Brage Tønsager (19), Svolvær

Brage Tønsager

Brage Tønsager

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Brage går på videregående skole i Svolvær. Han spilte fotball til alle de andre vokste fra ham. Han er en stille type som liker å snakke med beina på banen. Han er ikke redd for å gå hardt inn i taklinger.

Hedda Eliassen (20), Bergen

Hedda Eliassen

Hedda Eliassen

Foto: Jørgen Bull / Teddy TV

Hedda går på videregående skole og ønsker å bli enten kjemiker eller biolog. Hun jobber i barnehage.