Informasjon fra NRK

Brannbamsen Bjørnis + NRK = sant!

Den store, gode brannbamsen Bjørnis er allerede en kjent og kjær figur for mange av de minste barna. Nå får han et enda større publikum når han tas inn i varmen av NRK.

Brannbamsen Bjørnis gjør sin NRK-debut

Brannbamsen Bjørnis får sin helt egen serie på NRK denne høsten.

Foto: Maja Holand / Monster/NRK

Du har kanskje allerede hørt «Hele Norges Bjørnis» og «Brannbamsedans»? De er begge populære sanger fra brannbamsen som har gått sin seiersgang i sosiale medier.

Nå får bamsen med den allerede store fanklubben sin egen serie på NRK. «Bjørnis» produseres av Monster i samarbeid med Stiftelsen Brannbamsen Bjørnis som jobber med brannforebyggende kommunikasjon rettet mot barn. 23. september er det premiere på de to første episodene i en serie på totalt 12 programmer.

Brukte barna som inspirasjon

De fleste ulykker skjer i hjemmet, viser tall fra FHI og Norsk pasientregister. Dagligdagse hendelser som at katten ikke kommer seg ned fra treet, at småelektriske duppeditter tar fyr eller hva man gjør med utladde batterier, er temaer som vi finner igjen i «Bjørnis». På denne måten ønsker serien å styrke brannvernopplæringen og forklare på en måte de minste forstår.

I produsentstolen sitter Alexandra Witzø, som sier de har gått løs på oppgaven med en god dose ærefrykt.

– Jeg har selv to sønner i målgruppen. Det var dem som presenterte meg for Bjørnis og hans Youtube-univers. De har både vært en inspirasjon for serien, og ikke minst en velbrukt testgruppe underveis. For dem er Bjørnis på barne-TV det største som har skjedd innen underholdning noensinne. Så får jeg håpe at andre smårollinger der ute er enige med dem, sier hun.

Bjørnis og barna

Brannbamsen Bjørnis sammen med barna på Sentrum brannstasjon i Trondheim.

Foto: Eskil Roll / Monster/NRK

Voksne menn overrepresentert blant druknede

Statistikk fra brannstatistikk.no viser at godt voksne menn er overrepresentert i drukningsstatistikken og at ingen av de druknede brukte redningsvest. Cathrine Irgens Nilsen, redaksjonssjef i NRK Super, håper at «Bjørnis» kan bidra til at de minste barna lærer hvordan de skal håndtere og føle seg trygge i ulike situasjoner fra tidlig alder. I andre episode møter vi Tilja som skal være med bestefar på fisketur. Han har glemt redningsvest. Plutselig tar turen en dramatisk vending, og Bjørnis må rykke ut med brannbåten sin.

– Vi er veldig glade for at brannbamsen Bjørnis nå blir en del av NRK-familien! Bjørnis er allerede en kjent og kjær skikkelse for mange barn, og vi håper nå at enda flere barn får muligheten til å lære om brannforebyggende arbeid. I serien møter Bjørnis mange utfordrende brann - og redningsoppgaver både til lands og til sjøs. Det blir lærerike, spennende og underholdende episoder som jeg tror vil fenge 2-4-åringer landet rundt, forteller hun.

Anniken Lie jobber i Stiftelsen Brannbamsen Bjørnis, og blir også å se foran kamera i den splitter nye NRK-serien.

– Brannbamsen Bjørnis er en ekte helt for barna, men også en venn som gir støtte og gode råd til små og store om hvordan vi kan ta trygge valg i hverdagen. Og som en ekte brann- og redningsarbeider, er han like opptatt av at ingen skal drukne eller gå gjennom isen, som at alle skal være trygge på hva de må gjøre om brannalarmen går, forteller hun.

En hyggelig dag på settet.

God stemning under innspillingen av serien i Trondheim.

Foto: Sven-Erik Knoff / Monster/NRK

Hvem er Bjørnis?

Bjørnis er primært en trøstebamse som skal være et hjelpemiddel for barn som har vært utsatt for brann og andre ulykker. Videre er Bjørnis viktig i det forebyggende og holdningsskapende arbeidet. I de årlige brannvernukene reiser den myke maskoten rundt til barnehager over hele landet for å lære barn om viktigheten av brannvern og forebygging av ulykker. Det er om lag 4500 barnehager som bruker Bjørniskonseptet i brannvernundervisningen.

Om stiftelsen

Stiftelsen Brannbamsen Bjørnis jobber med brannforebyggende arbeid rettet mot barn som hovedmålgruppe.

Stiftelsen jobber etter tre hovedstrategier: For det første skal Bjørnis brukes som verktøy når brannvesenet møter barn i forbindelse med brann og andre ulykker, den såkalte trøstebamsen. For det andre tilbyr og videreutvikler stiftelsen nasjonalt forebyggende undervisningsopplegg for alle barnehager her til lands. For det tredje skal de bygge videre på Brannbamsen Bjørnis som brannvesenets positive promotør, forebygger og barnas store helt.

Serien er innspilt på Sentrum brannstasjon i Trondheim. Første episode kan sees i NRK TV fra og med i dag.