Hopp til innhold
Info fra NRK

BlimE-dansen blir internasjonal

NRK Supers vennskapskampanje fyller ti år i år. Nå skal barn over hele Norge danse sammen med barn fra Japan og ti land i Europa.

Alle BlimE-artistene i de europeiske landene synger en del av låta på sitt språk.

Alle BlimE-artistene i de europeiske landene synger en del av låta på sitt språk.

I år er det ti år siden NRK Supers vennskapskampanje, BlimE, ble arrangert for første gang. De siste par årene har om lag 400.000 barn danset BlimE-dansen samtidig. I år blir det enda flere når Spania, Tyskland, Belgia, Kosovo, Tsjekkia, Ungarn, Litauen, Georgia, Slovenia, Italia og Japan skal danse med oss.

«BlimE» i Norge = «SayHi» i verden

Det er i forbindelse med tiårsjubileet at BlimE nå skaper en bølge av dansende barn over store deler av Europa samt Japan. Utenfor landegrensene har vennskapskampanjen fått navnet «SayHi», og torsdag 12. november kl. 12.00 danser barn sammen for tiende gang for å fremme vennskap og inkludering.

Beste strømmetall noensinne

Den norske versjonen, «Ser deg», fremføres av Victor Sotberg og har allerede gått sin seiersgang på Spotify med over tre millioner strømminger. På VG-lista har den foreløpig nådd 12. plass som høyeste plassering - høyere enn noen annen BlimE-låt.

Sotberg er i ekstase over at kampanjen nå har nådd utover landegrensene:

– Fyflaaaate! Så gøy å se! Alle landene har kommet med sin egen tolkning og versjon av låta vår. Men alle danser og synger for inkludering og vennskap. Jeg er så stolt å være en del av BlimE 2020, som plutselig har blitt noe større enn seg selv, jubler han.

På sensommeren i år kom Vegard Bjørsmo med den første samiske versjonen av BlimE-låta, «Oainnán du». Nå har sangen blitt oversatt til ti andre språk, og nasjonale artister i de ulike landene har laget sin egen versjon.

Her er de 12 landene som danser sammen på BlimE-dagen:

 • Tyskland (KIKA): Emma Bombach og Sofia Krause
 • Belgia (VRT): Sien, Gloria, Sarah, Thomas og Sander
 • Japan (NHK): Kento Ito
 • Italia (RAI): Blackout
 • Kosovo (RTK): Rreze Bekteshi
 • Spania (RTVE): Hugo Cobo
 • Tsjekkia (CR): Vojta D
 • Norge (NRK): Victor Sotberg
 • Ungarn (MTVA): Orsovai Renáta
 • Lituaen (LRT): Vidas Bareikis, Jessica Shy and Kristupas Kerulis
 • Georgia (GPB): Sandra Gadelia, Giorgi Gogiashvili, Rati Gelovani, Marita Khvedelidze, Nia khinchikashvili, Nikoloz Maghradze, Lela Kveniashvili og Veronika Shamugia
 • Slovenia (RTVSLO): Žan Serčič

Fra Norge til Japan

Dansen er lik i alle land og er laget av de norske koreografene i Quick Style, mens det er Magnus Bertelsen og Oda Evjen Gjøvåg som har komponert og skrevet låta.

I Spania er det 20 år gamle Hugo Cobo som fremfører sitt bidrag, en låt med tittelen «Teveo».

– Vi har lagt hjertet vårt i denne vennskapskampanjen. SayHi viser hvor kraftfulle vi kan være når vi gjør det med lidenskap - barna i Europa fortjener det, forteller han.

Hugo Cobo fremfører Spanias bidrag når BlimE gjennomføres for tiende gang.

Hugo Cobo fremfører Spanias bidrag når BlimE gjennomføres for tiende gang.

Foto: Josep Echaburu / RTVE

Japans bidrag i vennskapskampanjen er det artisten Kento Ito som står for.

– Jeg kjente et stort ansvar da jeg skulle spille inn låta. Til tross for en krevende tid for barn, håper jeg de kan finne glede SayHi, sier Kento Ito til NRK.

Kento Ito fremfører bidraget fra Japan.

Artisten Kento Ito fremfører Japans bidrag i den internasjonale SayHi-kampanjen.

Foto: Japan Broadcasting Corporation / NHK

Årlig festdag for alle barn

Programredaktør i NRK Super, Hildri Gulliksen understreker at viktigheten av BlimE er ekstra tydelig i år.

– BlimE er en sprudlende feiring av vennskap og har blitt en årlig festdag for alle barn i Norge. Det er fantastisk artig og meningsfylt at vi kan spre dette konseptet til resten av verden, ikke minst i et år hvor alle oppfordres til sosial distanse og mange barn kjenner ekstra på ensomhet, sier hun.

NRK Super feirer jubileumsåret med blant annet en stor kavalkade i NRK TV og på NRK1 henholdsvis mandag 26. oktober og torsdag 12. november.