NRK Meny
Normal

«Oppdrag Nansen» snart fremme på Nordpolen

Hvis alt går etter planen, overnatter fire norske 13-åringer på Nordpolen i natt. Etter seks harde skidager ser det ut til at 13-åringene Erika, Elias, Johanne og Johannes vil nå polpunktet rundt kl. 18:00.

Oppdrag Nansen

Deltakerne krysser en råk på vei til Nordpolen.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

I temperaturer ned mot minus 20 og med snøfokk og dårlig sikt skriver de fire hardhausene ny, norsk polarhistorie ved å bli de yngste nordmenn som har gått på ski til polpunktet, 90 grader nord. Under ledelse av den erfarne ekspedisjonslederen Børge Ousland har gjengen i «Oppdrag Nansen» forsert høye is-tårn og dype råker. Dette har de gjort i klimaforskningens ånd for å forstå og oppleve hvordan et skiftende klima påvirker kloden vår.

På veien har de tatt snøprofiler for norsk Polarinstitutt, og på selve polpunktet skal de grave ned en forskningsbøye for franske og norske forskere.

Redaksjonsleder i NRK Troms, Beate Hårstad Jensen, venter spent på neste oppdatering fra ekspedisjonen:

– Vi er ufattelig imponerte av den innsatsen ungene har lagt ned og gleder oss veldig til å få bekrefta at de når målet som de har sett sånn fram til. Ekspedisjonen har hittil gått veldig bra. Norges yngste polfarere er virkelig noen å se opp til, og jeg er enormt stolte av dem, sier Jensen.

Mer informasjon om prosjektet finner du blant annet her .

Marienlyst, 21. april 2015
Strategidivisjonen, Kommunikasjonsavdelingen