Regnværet kostet millioner

Brannvesenet rykket ut til 80 overfylte kjellere på få timer i går kveld. Ifølge If skadeforsikring kan det ha kostet mellom 10 og 20 millioner kroner.

Huset på Kjeller ble i går oversvømt

REDDET UT: Beboerne i dette huset ble i går reddet ut av brannvesenet fordi hele 1. etasje var under vann. Se video av redningsaksjonen under.

Foto: Erik Engen / NRK

– Fra klokken 18.00 i går kveld og til vi var ferdig ved ett-to tiden i natt, så rykket vi ut på 80 hendelser, som alle var vannrelaterte saker, forteller vaktleder ved Romerike 110-sentralen, Tom Thoresen.

Etter at et kraftig regnvær herjet over Østlandet i går kveld mistet over 4000 kunder strømmen i Oslo og Akershus, og hele Lillestrøm ble så å si fylt med vann.

Klokken 19.00 mandag kveld hadde 110-sentralen på Romerike fått inn rundt 100 hendvendelser fra folk som hadde fått vann i kjellerne sine.

Både Skedsmo, Lørenskog, Nittedal, Fet og Oslo brannstasjon måtte bistå, for at brannvesenet skulle rekke å hjelpe alle som trengte det.

Skader for mellom 10 og 20 millioner

Sigmund Clementz

IF: Kommunikasjonsrådgiver i If skadeforsikring, Sigmund Clementz.

Foto: Privat

Også forsikringsselskapet If fikk uvanlig mange henvendelser fra folk med vannskader, i løpet av gårsdagen og natten.

– På telefonene våre så har det vært tre ganger så stort trykk som det pleier å være på en vanlig dag. På et tidspunkt sto hundre personer i telefonkø, forteller kommunikasjonsrådgiver i If skadeforsikring, Sigmund Clementz.

Han forteller at 60 husstander er skadet etter regnskyllet, hvor 42 av dem er i Lillestrøm-området.

– De har mer eller mindre fått en vannbøtte i hodet. Det er overfylte kjellere fordi ledningsnettet ikke klarte å ta unna alt vannet, og folk er fortvilet fordi de har vann i kjellerne sine.

I dag begynte arbeidet med å rydde opp, og Clementz forteller at de nå har eksperter i full sving ute på skadesanering for å fastslå skadeomfanget. Skadene varierer veldig fra hus til hus, og Clementz sier det kan ta tid å få ryddet opp.

– Vi har et estimat på at gårsdagens uvær kan ha kostet If alene et sted mellom 10 og 20 millioner kroner.

– Er det mye for én regnværsdag?

– Det er veldig mye. Det kom veldig mye vann på kort tid, og det er sjelden vi ser så mye skade på en gang, sier Clementz.

Saken fortsetter under videoen.

Barn måtte reddes ut av hus da veiene på Tuterud ved Kjeller ble fylt med vann.

VIDEO: Beboere på Kjeller i Akershus ble mandag innestengt, etter at kraftig regn førte til oversvømmelse i 1. etasje.

42 mm på én time

På Lillestrøm ble det målt 42 mm med regn mellom klokken ti på halv syv og ti på halv åtte i går kveld.

– Ledningsnettet hadde ikke sjanse til å ta unna alt det. Ledningsnettet sto under trykk mange områder, det vil si at det kom vann opp av kummer og inn i kjellere, sier Birger Marøy, som kommunalteknisk sjef i Skedsmo kommune.

Ifølge Marøy rykket kommunen ut for å hjelpe det de kunne, men han sier det er lite kommunen kan gjøre utover det.

– Vi driver hele tiden og rehabiliterer og utbedrer ledningsnettet. Vi har et ganske gammelt og dårlig ledningsnett og vi bruker mye penger i året på utbedre nettet. Men det er ikke mulig å bygge et nytt nett som tar unna det regnet som kom i går. Vi må legge til rette for at det kan renne vekk på bakken, slik at det gjør minst mulig skade, sier han.

Huset dagen derpå

DAGEN ETTERPÅ: Slik ser huset på Kjeller ut dagen etterpå. I går måtte beboerne reddes ut, fordi hele 1 etasje sto under vann.

Foto: Erik Engen / NRK