NRK Meny
Normal

Det lønner seg å ta kverken på brunsneglene nå

I august parrer sneglene seg. Det er nå det lønner seg å ta kverken på brunsneglene før de rekker å legge eggene sine i september.

Boasnegler parrer seg

– Parringsakten mellom boasnegler er skikkelig eksotisk, for de har så stort utstyr at de må klatre opp i et tre slik at de henger etter en slimtrå i lufta, sier forsker Erling Fløistad.

Det er nå sneglene parrer seg. Videoen over er av boasnegler, eller leopardsnegler, på en husvegg i Bærum. Brunsneglene parrer seg på samme vis, selv om utstyret er litt mindre.

Det vakreste som kan skje mellom to snegler

Følger du med på plen og i blomsterbed nå har du kanskje lagt merke til at brunsneglene har begynt å følge etter hverandre to og to.

Erling Fløistad

Erling Fløistad, forsker ved Norsk Institutt for bioøkonomi på Ås.

Foto: Elin Martinsen / NRK

– Når de blir fornøyd med den de følger etter legger de seg inntil hverandre, nesten som i en ring. Og så ser du noe hvitt i mellom. Det er kjønnsorganene. Da utveksler de sperm. Det er en prossess som kan ta en time eller to, sier forsker Erling Fløistad.

– Hvor mange nye snegler kan man hindre hvis man tar et sånt elskovspar?

– Tar du to som ligger i en sånn ring kan du i teorien få 800 færre snegler neste år.

Parringsakten mellom boasnegler er skikkelig eksotisk, for de har så stort utstyr at de må klatre opp i et tre slik at de henger etter en slimtrå i lufta.

Erling Fløistad

Årets brunsnegl-kull er stort

August er parringsmåneden for brunsneglene. Brunsneglene kom til Norge på 80-tallet med importert jord, de har få naturlige fiender og spiser seg raskt gjennom blomsterbedet. Hvis du vil begrense antallet som våkner opp av dvale til våren er det nå du bør ta noen økter ute.

I sommer har brunsneglene hatt perfekte forhold for å vokse opp til å nå kjønnsmoden alder. Mange fler har rukket å bli kjønnsmodne i år enn i fjor.

– I fjor sommer var det så tørt at mange brunsnegler måtte krype ned i en sprekk i bakken for å ikke tørke ut, og da fikk de heller ikke ete noe, så det var mange som ikke ble store nok til å parre seg, sier Erling Fløistad.

De siste årene har boasneglene, som du ser i viedeoen, blitt lansert som hagens ridder fordi den har brunsnegl på menyen. Det er bare delvis sant, sier Erling Fløistad.

– Boasnegler eter brunsnegler, men ikke før brunsneglen har dødd av en annen grunn. De er ikke veldig sultne på brunsnegler, og de angriper ikke voksne brunsnegler og dreper dem. Det har vi ikke holdepunkt for å si.

Brunsnegler har sex 30.07.15

Disse brunsneglene parret seg i går.

Foto: Erling Fløistad / NIBIO