Hopp til innhold

Kan spare 1,5 milliarder på strømregninga

Oslo by kan spare så mye som 1,5 milliarder kroner, om Oslo Smart City får det som de vil.

Barcodebolig

Oslos skyline kan bli litt mindre spennende om Oslo Smart City får viljen sin.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Det skal de klare ved å gjøre tiltak ved kontor- og næringsbygg i hovedstaden som vil føre til lavere energiforbruk.

Ifølge beregninger Oslo Smart City har gjort, vil da samtlige næringsbygg i Oslo til sammen kunne spare 1,5 milliarder kroner i form av lavere strømregninger.

– Det er et veldig høyt tall det er snakk om. Tenk om den summen kunne blitt brukt til å skape og utvikle, i stedet for å betale på strømmen, sier administrerende direktør i Siemens, Per Otto Dyb.

Har investert 15 millioner

Han sammen med Frederic Hauge i Bellona initiativtaker bak Oslo Smart City. De mener de har funnet oppskriften på en miljøsmart hovedstad, nemlig ved å benytte moderne teknologi for å redusere energiforbruket.

Ifølge en undersøkelse Oslo Smart City har gjort, er seks av ti leietakere villige til å betale høyere husleie dersom de sparer det samme eller mer på strømregningen. Så mange som 96 prosent av utleierne er klare for å energieffektivisere byggene sine, dersom leietakerne bidrar til finansieringen.

– Det er viktig å huske på at dette er endringer som kan gjøres nå, fortsetter Dyb.

Saken fortsetter under bildet

ENERGISPARING BELLONA SIEMENS

Administrerende direktør i Siemens, Per Otto Dyb og Frederic Hauge i Bellona.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Det er ikke første gang en by i Norge skal energieffektiviseres. Tidligere har Bergen og Trondheim vært en del av prosjektet, med gode resultater. Siemens har allerede gjort tiltak ved sitt bygg i Oslo, ved å bruke teknologi for å redusere strømmen.

– Vi har investert om lag 15 millioner i disse tiltakene, som vi regner med å ha spart inn i løpet av en treårsperiode på grunn av lavere strømregninger. Nå slukkes blant annet lyset og temperaturen synker om det ikke er mennesker i bygningen, forteller Dyb.

Utfordrer Storebrand

Nå har Siemens utfordret Storebrand til å gjøre endringer, som totalt eier over en million kvadratmeter med næringsbygg i Norge. I Oslo er det snakk om 15 bygninger som Storebrand nå har sagt ja til å gjøre tiltak ved.

– Det vil være snakk om en besparelse på om lag 9 millioner totalt i året for våre leietakere, noe som tilsvarer en halv million per bygg.

Det sier miljø- og klimasjef i Storebrand, Unn Hofstad. Hun er meget positiv til utfordringen de nå har fått, og sier at hun har stor tro på prosjektet.

– Dette er noe vi i Storebrand veldig gjerne ønsker å være en del av. ENØK-tiltak er viktig for oss.

Per Otto Dyb sier de valgte å utfordre Storebrand nettopp fordi de har muligheten til å gjøre miljøtiltak på så mange bygninger i Oslo.

– De kan og vil være et godt forbilde for andre bedrifter som ønsker å gjøre lignende tiltak, avslutter han.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo