Hopp til innhold

Fortsatt svikt i psykiatrien

Det mener Helsetilsynet etter å ha undersøkt forholdene ved Grorud dps, som er en psykiatrisk avdeling under Ahus.

Illustrasjonsfoto
Foto: Scanpix / SCANPIX

Helsetilsynet er overrasket over å finne igjen så mange av de feilene de også fant for ett år siden.

- Det var vi overrasket over, sier Seniorrådgiver Bjørg Langeland i Helsetilsynet.

- Burde ha lært

Hun var med også da de undersøkte forholdene ved Lillestrøm dps i fjor - en annen psykiatrisk avdeling under Ahus. Der fant de en rekke alvorlige feil - som Grorud burde lært av, mener hun.

For feilene har vært og er mange: rot med journalføring, pasienter får for sent svar - og for dårlig informasjon til at de kan klage.

Pasienter risikerer å bli vurdert av en spesialist bare hvis sykepleieren som har ansvaret for pasienten husker på å spørre spesialisten.

Får ikke spesialisthjelp

Mest alvorlig er likevel mange pasienter ikke får den behandlingen av spesialist som de har krav på.

- Det kan jo ramme med for eksempel i forbindelse med diagnosesetting at ikke den er godt nok gjort. At de ikke får den behandlingen de burde ha fått, hvis det hadde vært spesialist involvert, sier Langland.

- Det som det har vært en del fokus på, er jo pasienter med risiko for å gjøre selvmord, som ikke har blitt vurdert av legespesialist eller psykologspesialist, sier hun.

Tar selvkritikk

Lederen for psykatrien ved Ahus, Trond Rangnes, tar selvkritikk:

- Når vi får avvik fra helsetilsynet, så vurderer vi alltid det som alvorlig, for det er definitivt slik at de påpeker forhold som bør forbedres og endres i de rutinene vi har i vårt behandlingsopplegg, sier han.

Ingen vet hvor mange som er rammet av feilene,og Rangnes vedgår at slurvet er ille når konsekvensene kan bli så alvorlige.

- Jeg er helt enig. Det er enkle, banale rutiner som det går an å gjennomføre på helt enkel måte, sier han.

Rangnes mener utskiftninger i ledelsen på Grorud har litt av skylda:

- I tillegg så har vi instruert at disse endringene skulle gjennomføres, men vi ser at noen av dem ikke har blitt gjennomført. Det vil vi følge opp tett nå, sier han.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo