Tidligere Ahus-pleier dømt for voldtekt av pasient

En tidligere sykepleier ved Ahus er dømt til fengsel i tre år og tre måneder for å ha dopet ned og voldtatt en pasient.

Ahus

SYKEPLEIER VOLDTOK PASIENT: Kvinnen var innlagt som pasient på Ahus, da den tidligere sykepleieren dopet henne ned med sovemiddel før han voldtok henne.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Kvinnen, som var 19 år gammel da voldtekten fant sted høsten 2006, ble tilkjent en oppreisning på 175 000 kroner, skriver Romerikes blad.

Kvinnen var pasient ved sykehuset, og ble dopet ned med et sovemiddel av sykepleieren før han voldtok henne.

– Jeg var bevisst og fikk med meg hva som skjedde. Samtidig klarte jeg ikke å røre på meg eller løfte armene mine, og var så svimmel, at jeg ikke klarte å gjøre motstand, fortalte offeret under rettssaken i Nedre Romerike tingrett onsdag.

Hun håper at dommen kan sette et punktum i saken slik at hun kan legge den bak seg.

– Hun er selvsagt fornøyd med at gjerningsmannen omsider er dømt og håper dommen blir stående så hun kan se framover, sier kvinnens bistandsadvokat, Guro Ottersen Trillhus, til NRK.

– Svært krenkende

Den tidligere sykepleieren, en 42 år gammel mann med somalisk bakgrunn, reiste ut av Norge etter at han ble pågrepet og siktet i saken. Høsten 2013 ble han pågrepet på nytt i Canada etter DNA-funn. Han har tilstått voldtekten.

I dommen står det at retten finner det sterkt klanderverdig at voldtekten ble utført av en sykepleier mot en pasient han skulle ha omsorg for på sykehuset.

«Dette må ha blitt oppfattet som svært krenkende av den fornærmede. Det er hinsides all virkelighet å bli utsatt for overgrep i en slik situasjon», heter det i dommen.

Mannen er fratatt autorisasjonen som sykepleier og fradømt retten til å jobbe som helse- og omsorgsarbeider for alltid.