NRK Meny
Normal

Politiet tror Sigrid Schjetne ble påkjørt og drept med vilje

Etter det NRK kjenner til mener politiet at Sigrid Giskegjerde Schjetne trolig ble påkjørt med vilje og drept. De tror hun døde samme natt som hun ble meldt savnet.

Rød bil og Sigrid

En rød bil ble etterlyst etter at Sigrid forsvant. Føreren av bilen meldte seg aldri. Den 64 år gamle mannen som er drapssiktet kjørte en rød Citroen (avbildet.)

Foto: Gunn Evy Auestad/privat / NRK

gulnes

GIKK OPP I RØYK: Politiadvokat Cecilie Gulnes sier Sigrid Schjetnes sporløse forsvinning tyder på at hun ble fraktet bort i bil, og sier flere kjøretøy nå sjekkes.

Foto: Vilde Helljesen

NRK erfarer at politiet nå jobber ut fra teorien om at Sigrid døde samme natt som hun ble meldt savnet. Men dette har ikke latt seg bekrefte i den foreløpige obduskjonsrapporten.

Politiet tror hun ble påkjørt med vilje og drept. Denne teorien støttes av funn under obduksjonen.

NRK er også kjent med at politiet har elektroniske spor som knytter 37-åringen til en bomstasjon på Abildsø, ikke langt fra Østensjø.

– Måten Sigrid ble funnet knytter de drapssiktede til drapet

Politiet forteller at funnstedet står helt sentral. Sigrid ble funnet delvis skjult i et skogholt rett bak verkstedet hvor de to mennene ble pågrepet.

– De to kan knyttes til den tomten, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

– Er det bare funnstedets beliggenhet som knyttes til mennene, eller er det også gjort funn på funnstedet som knytter dem direkte til Sigrid?

– I dette tilfellet var utgangspunktet funnstedet, men omstendigheter ved funnet, måten hun var gjemt på og omstendigheter rundt hvordan hun fremsto, ga grunnlag for å pågripe dem i drapssaken.

– Senere er det også gjort ytterligere undersøkelser, og det er også andre funn, som knytter dem nærmere til drapet, sier Gulnes til NRK.

Politiet har fått en foreløpig obduksjonsrapport.

– Vi har fått en foreløpig obduksjonsrapport som jeg ikke kan gå inn på, men vi har ikke noe klart svar på dødsårsaken, sier Gulnes.

– Det finnes ingen holdepunkter i etterforskningen for å si at Sigrid ble påkjørt, sier hun til NTB.

Vet ikke hvordan hun døde

Gulnes sier politiet fortsatt mangler helt vesentlig informasjon i etterforskningen av drapet på Sigrid.

– Vi vet fortsatt ikke med sikkerhet når, hvor og hvordan hun døde, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til NRK.no.

Politiet skal gjennom de kriminaltekniske undersøkelsene på funnstedet ha gjort funn som de mener styrker siktelsene mot de to.

Det er uklart om politiet mener begge de to var tilstede da 16-åringen ble påkjørt.

Ifølge VG leverte den drapssiktede 37-åringen en lysblå Honda Civic til opphugging i Ålesund i august.

Alle spor etter Sigrid stopper etter at hun gikk fra venninnen sin i Vetlandsveien på Østensjø i Oslo like over midnatt 5. august. Politiet vet ikke om funnstedet også er åstedet for selve drapet, og hvor hun ble overmannet av en eller flere gjerningspersoner.

Likevel mener hun at politiets siktelse mot de to mennene på 37 og 64 år er solid forankret.

I mangel av et sikkert drapsåsted, blir funnstedet, en skråning langs en turvei på Kolbotn, desto viktigere for politiet. Da NRK.no var på stedet torsdag ettermiddag, var det fortsatt avsperret der Sigrid ble funnet drept og innpakket natt til tirsdag.

– Biler står sentralt

siktede

SIKTET: Disse to mennene, en 37-åring (t.v.) og en 64-åring, er siktet for drapet på Sigrid Schjetne.

Det gjør også flere kjøretøy som politiet har beslaglagt og undersøker. De to siktede, som skal ha fikset mye på biler sammen, hadde tilsammen rundt 20 biler registrert på seg. Blant annet skal 37-åringen kort tid etter forsvinningen solgt en kollisjonsskadet bil.

I tillegg har vitner som etter forsvinningen meldte om en mistenkelig rød stasjonsvogn i nærmiljøet til Sigrid, i ettertid koblet denne til en rød stasjonsvogn som sto parkert utenfor verkstedet hvor pågripelsene skjedde.

– Da Sigrid forsvant, gikk hun nesten opp i røyk. Vi mener derfor det er sannsynlig at et kjøretøy har vært involvert, og at Sigrid ble fraktet fra stedet raskt, sier politiadvokaten.

Kritiske til politiet

De to siktede ble i dag begjært varetektsfengslet. Begge nekter straffskyld. Politiet begjærte de to varetektsfengslet i fire uker med brev-, besøks- og medieforbrud, deriblant to uker i full isolasjon.

Tingretten har nå begjæringen oppe til vurdering, og en avgjørelse er ventet om kort tid.

Forsvarerne John Christian Elden og Aase Karin Sigmond stilte etter fengslingsmøtet spørsmålstegn ved politiets metoder, og mener de brukte såkalte skinnsiktelser i forkant av pågripelsen. Det betyr at de siktet dem for mindre forhold først, i dette tilfellet ordensforstyrrelse og dokumentforfalskning. Senere på kvelden, etter funnet av Sigrid like ved, ble siktelsen utvidet til forsettelig drap.

– Det er svært uheldig at politiet ikke spiller med åpne kort og bruker en slik fremgangsmåte, sier Sigmond.

Kriminalteknikere i Sigrid-saken ved låve på Bryn

SJEKKET LÅVE: Her bærer krimteknikere ut fulle sekker fra en låve som 64-åringen disponerer.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.