– Det er mye spennende vi kan lage av julematrestene, sier Oda Christensen, matrådgiver i Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Vi møter Christensen hjemmet på kjøkkenet hennes.
Oda Christensen. Foto: Morten Holm, Scanpix.
– De fleste av oss i Norge kjøper inn haugevis med mat til jul. Mange kaster nok en del rester som kunne ha vært brukt til nye måltider, sier hun.
Pasta carbonara a la jul
Christensen viser oss hvordan vi kan lage pasta carbonara i en mer julete versjon.
Dette gjøres ved å bytte ut baconet med pinnekjøtt.
– Pinnekjøtt er ikke særlig godt kaldt, men når vi varmer det opp sammen med pastaen blir det til en kjempegod rett, sier hun.
Eggepanne med julekjøtt
Et annet tips fra matrådgiveren er å lage eggepanne med juleskinke, ribbebiter eller pinnekjøtt i terninger.
Rester av julemat kan brukes i nye matretter.
Foto: SCANPIX– Vi har egg i pannen, og deretter kan man tilsette det kjøttet man har får hånden. La det steke en liten stund, og vips så er middagen ferdig, forklarer hun.
Juletaco
Også taco kan lages med restene fra julekjøttet.
– Man trenger ikke bruke kjøttdeig i tacoen. Bytt det ut med ribbe eller pinnekjøtt i terninger. Legg kjøttet i stekepannen og ha over tacokrydder, råder Christensen.
Det er med andre ord bare å bruke fantasien, så slipper du å kaste mat som er fullt spisbar.