NRK Meny
Normal

- Karismatisk og kunnskapstørst

Slik beskriver Pål Steigan kameraten Tron Øgrim som døde i går kveld. Sammen var de med på å stifte AKP på 70-tallet.

Tron Øgrim
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tron Øgrim er død, 59 år gammel. Øgrim var en sentral skikkelse i Sosialistisk ungdomsforbund og Arbeidernes kommunistparti.

- Han rekrutterte meg til marxismen da vi gikk på Teisen skole. Vi hadde et politisk partnerskap som varte i 20 år hvor vi diskuterte og jobba dag og natt, forteller Pål Steigan.

Hør hele intervjuet med Pål Steigan her

Skulka eksamen 

- Han var en veldig karismatisk og intens personlighet. Samtidig var han utrolig kunnskapstørst. Han slutta på Teisen uten å ta en eneste eksamen. Deretter dro han rett rett hjem og leste Kapitalen av Marx. Samtidig leste han Scientific American og masse science fiction, forteller Steigan.

Øgrims virkelyst ga seg uttryk på en rekke fronter. Han jobbet som journalist, forfatter og politiker, men hadde også en fortid som bryggeriarbeider og tillitsvalgt.

Klassekamp

 

Pål Steigan
Foto: Andersen, Ståle / SCANPIX

 

Gjennom en årrekke var han en aktiv samfunnsdebattant, engasjert i kultur-, teknologi- og språkspørsmål. Øgrim har blant annet vært radiokåsør, foredragsholder, politisk forfatter og science fiction-forfatter. Han tok også initiativet til å stifte avisa Klassekampen.

- Tron var ofte den som var først ut med nye idéer. Han kom på å lage en månedsavis som han skulle kalle Klassekampen. Etter litt krangling ble vi enige om innholdet og første utgave kom i februar 69, forteller Steigan.