- Jobbparkering bør koste

– Arbeidsgivere bør vurdere å gjøre slutt på gratis parkering for de ansatte, for å hindre unødig bilkjøring, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.

Terje Moe Gustavsen

Vegdirektør Terje Moe Gustavsen vil ha slutt på gratisparkering på arbeidsplasser, for å få flere til å la bilen stå.

Foto: NRK

Fra våren må Moe Gustavsen og de andre ansatte i Vegdirektoratet betale fem-seks tusen kroner i året hvis de parkerer på jobben hver dag.

– Vi vil at flere skal la være å kjøre bil og heller sykle eller kjøre kollektivt. Derfor vil vi innføre en avgift på parkering i Vegdirektoratet for de som jobber her, sier Terje Moe Gustavsen.

25 kroner dagen

Det er ikke plassmangel som gjør at Vegdirektoratet vil ta seg betalt. I kjelleren er det tre etasjer med underjordiske parkeringsplasser.

Til våren koster det 25 kroner dagen å stå parkert her. Målet er ikke å hente inn penger, men å få de ansatte til å velge sunnere og mer miljøvennlig transport.

– Det er lite tvil om at gratis parkering fører til at flere velger privatbil. Det å redusere parkeringsmuligheten, fremmer sykkel og kollektivtransporten, sier Moe Gustavsen.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video Statens vegvesen anbefaler sine ansatte å la bilen stå

Vil stoppe veksten

Vegdirektoratet som planlegger nye veier, har nemlig også ansvar for å begrense veksten i biltrafikken. Og Vegdirektoratet har mye å si for parkeringspolitikken i Norge.

– Statens Vegvesen har et ansvar når det gjelder miljøområdet og derfor er det viktig at vi går foran og viser vei, fortsetter Moe Gustavsen.

T-banen går rett utafor døra og det er kort vei til buss og tog på Brynseng i Oslo hvor Vegdirektoratet har kontor. Men også andre steder i landet kan de ansatte bli nødt til å betale for å stå parkert på jobben.

Det vil bli aktuelt også andre steder der det er et reelt kollektivtilbud, sier vegdirektøren.

Også kommunene Kristiansand og Drammen har fjerna en del av gratisparkeringa for sine ansatte. Universitetet i Bergen vurderer å gjøre det samme, mens sykehuset i Ålesund har gått motsatt vei. Før var det avgift, nå er det gratis for de ansatte å parkere på jobben.

– Vil ramme mange

Claus Kenneth Larsen tar som regel toget til arbeidet i Vegdirektoratet. Men han liker ikke forslaget som han meiner vil ramme noen meir enn andre.

– Jeg har selv vært avhengig av å kjøre barn til og fra barnehage og sånne ting. Og så er det jo en viss utfordring med å reise kollektivt på vinterhalvåret, noe vi som bruker NSB har erfart, avslutter Larsen.