NRK Meny
Normal

Retten mente 18-åring forsvarte seg feil

Fredrikstad tingrett mente 18-åringen kunne trukket seg unna slåsskampen istedenfor å skalle ned den jevnaldrende mannen. Borgarting lagmannsrett var av en annen oppfatning.

Advokat Harald Otterstad

Advokat Harald Otterstad forsvarte 18-åringen i både tingretten og lagmannsretten.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

18-åringen ble dømt til 75 dagers betinget fengsel av Fredrikstad tingrett etter at han skallet ned en jevnaldrende mann utenfor et utested.

Mannens forsvarer, Harald Otterstad, sier at dommen fra tingretten i og for seg var solid og godt begrunnet. Han satt likevel igjen med en opplevelse av at dommen var feil.

– Etter å ha opplevd bevisførselen i sin fulle bredde, så må jeg rett og slett erkjenne at domfellelsen kom som et regelrett sjokk på både klient og forsvarer, sier han.

– Kunne trukket seg unna

Ifølge dommen fant tingretten nemlig at grunnvilkåret for nødverge var oppfylt ettersom tiltalte først ble utsatt for et angrep.

Retten la imidlertid til grunn at 18-åringen hadde andre valgalternativer enn å skalle til fornærmede, og at han heller kunne holdt fornærmede på avstand, trukket seg unna eller sparket fornærmede på leggen.

Otterstad og 18-åringen bestemte seg for å anke dommen til Borgarting lagmannsrett.

– I løpet av et brøkdels sekund var han henvist til å skalle til fornærmede. Som forsvarer stiller jeg meg totalt uforstående til at retten virkelig kan mene at det i en slik fortettet situasjon skulle være mulig å legge inn handlingsalternativer, sier Otterstad.

Frifunnet

På bakgrunn av bevisførselen i ankesaken kom også Borgarting lagmannsrett til at grunnvilkåret for nødverge var oppfylt.

Det blir blant annet pekt på at tiltalte selv var blitt slått i ansiktet, og at fornærmede holdt 18-åringen hardt i skulderen, som han flere ganger tidligere hadde slått ut av ledd.

«Lagmannsretten finner ikke at tiltalte ville klart å komme seg bort fra fornærmede ved å sparke til beina hans, uten å risikere å falle og slå skulderen ut av ledd igjen», påpekes det i dommen.

En enstemmig lagmannsrett kom dermed til at handlingen ved å skalle til fornærmede ble gjort i nødverge, og den tiltalte 18-åringen ble derfor frifunnet.

Han ble også frifunnet for erstatningskravene på 52 921 kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Beboere på Mysen evakuert i brann

    Politiet i Øst melder på Twitter om en brann i næringsbygg i Smedgata. Alle beboerne i bygget er ifølge politiet gjort rede for. Videre er fire beboere i et nabobygg også evakuert.

  • Se nyhetene fra Østfold kl.22:55